Article_Top_970x250

Španjolska vlada pred padom, premijer u petak raspisuje izbore?

problemi oko proračuna

Španjolska vlada pred padom, premijer u petak raspisuje izbore?

velj 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: EPA

Španjolska socijalistička vlada nalazi se pred padom nakon što danas u parlamentu nije prošao njezin prijedlog proračuna.

Očekuje se kako će uskoro biti sazvani prijevremeni izbori, javlja BBC.

Sanchez je nakon poraza napustio parlament. Iako nasmijan, bio je tih, a očekuje se kako će u petak raspisati prijevremene izbore.

Reuters se poziva na neimenovane izvore i već piše o mogućim datumima izbora koji će se, prema njima, održati u travnju.

Katalonski separatisti nisu podržali proračun

Proračun koji je predložio premijer Pedro Sanchez nije dobio potporu katalonskih separatista. To se pak dogodilo nakon što je vlada odbila razgovarati o pravu Katalonije na samoodređenje. 

Separatisti su potom u parlamentu glasali kao i konzervativci, iako imaju različit politički svjetonazor. 

Sanchez, koji je na vlasti od lipnja, objavit će datum izbora nakon sastanka kabineta vlade koji bi se trebao održati u petak, piše BBC pozivajući se na izvješća.

Vladin proračun odbio je 191 od 350 članova parlamenta.

Kakva je politička situacija u Španjolskoj? 

Sanchez u Španjolskoj vodi manjinsku vladu, sa samo 84 mjesta u parlamentu. Premijer je postao nakon što je bivšem premijeru Marianu Rajoyu izglasano nepovjerenje usred korupcijskog skandala.

Ako Sanchez raspiše izbore, kako se predviđa, bit će to treći izbori u pet godina u toj zemlji, koja je ujedno i četvrta najveća ekonomija eurozone. 

Reuters pak javlja, pozivajući se na neimenovane izvore, kako su najizgledniji datumi za nove izbore 14. i 28. travnja. 

Zašto Katalonci nisu podržali vladu?

Katalonske stranke koje se zalažu za neovisnost su inzistirale na dijalogu o neovisnosti te regije. Ti razgovori su bili njihov zahtjev kako bi poduprli proračun. Ali razgovori nisu bili uspješni.

Vlada je ostala pod stavom da je nacija nedjeljiva i kako se nijedan dio zemlje ne može izdvojiti od ostalih dijelova. 

Da su razlike sve veće među političkim strankama pokazalo se i jučer, kada je 12 katalonskih separatističkih vođa i separatista izašlo pred sud zbog pobune i proglašenja neovisnosti Katalonije. 

Zašto Sanchez nije prihvatio zahtjeve Katalonaca?

Sanchez je već neko vrijeme pod političkim pritiskom zbog pokušaja da se približi katalonskim političarima, koje je pak trebao zbog podrške za svoj proračun. 

U nedjelju su Madridom marširale tisuće prosvjednika koji su zahtijevali nove izbore i tražili da Španjolska ostane cijela, pozivajući na jedinstvo.

Njegova stranka i dalje vodi po anketama, ali bi mogući rezultat novih izbora mogla biti desničarska vlada u koju bi ušli Partido Popular, Ciudadanos ili novooformljena krajnje desničarska stranka Vox. 

Znakovito je da je upravo nezadovoljstvo katalonskim pitanjem bilo jedno od ključnih razloga poraza socijalista na regionalnim izborima u Andaluziji. Tamo je izbore dobila desničarska koalicija uz podršku strane Vox. - piše Index.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250