StoryEditor

Španjolska danas nameće svoju vlast Kataloniji

Piše D  /  21.10.2017., 09:10h

Naime, Rajoyeva vlada danas će održati sjednicu kabineta svoje vlade na kojoj će, po svemu sudeći, odobriti mjere koje će dozvoliti Madridu da u potpunosti preuzme kontrolu nad Katalonijom. Do takve odluke doći će gotovo tri tjedna nakon referenduma o neovisnosti Katalonije. 

Španjolska vlada tvrdi da je referendum bio ilegalan, a u isto vrijeme lider katalonskih separatista, Carles Puigdemont, kaže da je dobio mandat za proglašenje neovisnosti.

Ukida se i katalonska policija?

Rajoy i njegova vlada će, javlja BBC, aktivirati članak 155 španjolskog ustava koji omogućava vlastima da zbog nastale krize po prvi put preuzmu direktnu kontrolu nad Katalonijom. Među ostalim, moguće je da Madrid ukine i katalonsku regionalnu policiju.

Od 43 posto Katalonaca, koliko ih je 1. listopada izašlo na referendum, njih čak 90 posto glasalo je za proglašenje neovisnosti. Većina birača koja je bila protiv neovisnosti Katalonije bojkotirala je referendum.

Nakon referenduma, Puigdemont i ostali regionalni lideri potpisali su Deklaraciju o neovisnosti, ali su ju odmah suspendirali kako bi se ostavio prostor za razgovore s Madridom.

No, službeni Madrid odgovorio je ultimatumom - zatražili su od Puigdemonta da se izjasni je li Katalonija proglasila neovisnost ili nije, pri čemu su katalonskim vlastima dali dva roka. U međuvremenu su obra roka prošla i sada se očekuje potez španjolske vlade.

No, teško je očekivati da će Madrid pokušati na silu ukinuti katalonsku regionalnu policiju ili katalonsku javnu televiziju, odnosno zamijeniti katalonske dužnosnike ljudima odanima Rajoyu. Ipak, španjolski premijer mogao bi pokušati oslabiti katalonske separatiste raspisivanjem regionalnih izbora.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:32