StoryEditor

Španjolska Acciona ulazu u utrku za spas Aluminija?

Piše D  /  11.03.2020., 09:03h

Ugovor koji je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odbila i vratila na doradu potencijalnom investitoru “MT Abraham” za kupovinu mostarskog “Aluminija” skoro je završen i uskoro bi trebao biti poslan na adresu Federalne vlade u Sarajevu. U međuvremenu, pojavili su se i neki novi zainteresovani investitori.

Multinacionalni gigant koji čini više kompanija, među kojima je švicarski ‘‘Glencore‘‘ i španjolska ‘‘Acciona‘‘, kako saznaje BHRT, novi je zainteresirani investitor za ‘‘Aluminij‘‘. Službene ponude još nema, ali su predstavnici potencijalnih novih investitora održali prezentaciju svojih planova upravi i dioničarima društva.

‘Službeno nemamo nikakvu ponudu, zainteresirani su dolazili kao potencijalni investitori i informirali se o stanju tvornice, razmatrali mogućnosti ali službeno nema ponude, niti je službeno bila, mora se dostaviti u službenom obliku, priča je jedno, a dokumenti su drugo‘‘, istaknuo je predsjednik NO ‘‘Aluminija‘‘ Zdenko Klepić.

Interes novih ulagača zapravo pokazuje koliko je aluminijska industrija u svijetu i dalje perspektivna, te kako postoje kompanije koje smatraju kako se i uz dug od od 440 milijuna maraka dugoročno može napraviti profit.

Bez preciznih informacija, nove zainteresirane strane ranije su nagovijestili i federalni premijer Fadil Novalić i predsjednik HDZ-a Dragan Čović. ‘‘Оko aluminija imamo ozbiljna dva partnera.

Jednog ste mogli slušati ovih dana s kojim pričamo već duže vrijeme, koji želi uzeti u najam i kroz neko vrijeme, 2 godine, pokrenuti, i pojavljuje se sad na našu sreću drugi koji razmišljaju da se može do kraja godine pokrenuti bez države, bez poticaja za struju na tržišnim osnovama, čak sa procjenom da se u 9. mjesecu može imati kompletna elektroliza i livnica”, istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

U međuvremenu, iz MT Abrahama su potvrdili kako je glavni dio ugovora koji im je vlada vratila na korekciju dovršen, te se trenutno radi na aneksima. Federalni premijer je unatoč upornosti izraelsko-kineskog kozorcija i dalje skeptičan.

‘‘Dosta nam je takvih ugovora kao ‘‘Energopetrol‘‘ koji su potpisivani sa klauzulama gdje ćemo na kraju sigurno mi izvući deblji kraj. Preko vlade ništa ne može proći što nije za naše društvo dobitna kombinacija. Sve te spekulacije otkrijemo i s nama se ne može igrati, ‘‘Abraham‘‘ pomjera granice, pokušava provući nešto i ide korak nazad, ali ukoliko ne zakorači do te mjere da je to nama prihvatljivo, mi nećemo pristati‘‘, naglasio je premijer Federacije BiH Fadil Novalić, prenosi BHRT.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 03:14