StoryEditor

Spajanje BiH i Hrvatske mostom kod Bosanske Gradiške planirano u kolovozu

Piše D  /  03.07.2021., 07:07h

"Na našoj strani završeni su armiranobetonski objekti, propust ispod trupa autoputa i podvožnjak na obrambenom nasipu. Nasip u trupu autoputa od završene dionice autoputa E661 Gradiška - Banja Luka do obrambenog nasipa uz rijeku Savu urađen je do kote vrha nasipa", izjavio je, piše Klix.

Dalje ističe kako su na obje strane završeni upornjaci (obalni stubovi), kao i svi stubovi.

"Na našoj strani montirani su svi segmenti čelične konstrukcije mosta, uključujući i prvi koji povezuje obalni stub. Na hrvatskoj strani montirano je oko 1.900 tona konstrukcije od ukupno 2.400 tona. Spajanje dvije strane planirano je u kolovozu ove godine. Most bi trebao biti završen do svibnja 2022. godine, a bit će u funkciji po završetku prilazne prometnice, koju treba izgraditi Hrvatska. Naime, Hrvatske ceste potpisale su ugovor s izabranim izvođačem radova, točnije kompanijom Integral inženjering Laktaši na dionici brzog puta Okučani - granica BiH, u koju će investirati oko 351.000.000 kuna. Dionica je duga oko četiri kilometra, imat će četiri trake od mosta Sava do naselja Nova Varoš. Izgradnja bi trebalo početi uskoro, a izvođač ima rok od 24 mjeseca da posao privede kraju", kazao je Mitrović.

Gradnja mosta preko Save počela je u jesen 2019. godine, a rok za završetak je 30 mjeseci. Ugovorena vrijednost radova je 19.702.997 eura, bez PDV-a, dok je za projekt odobren i grant Europske komisije preko Investicionog fonda za Zapadni Balkan u iznosu od 6,8 milijuna eura. Obje strane financiraju izgradnju po pola.

"Most preko rijeke Save kod Gradiške je značajan prvenstveno zbog ubrzanja protoka ljudi i robe preko najfrekventnijeg graničnog prijelaza između BiH i Hrvatske, odnosno Europske unije. Završetkom mosta smanjit će se prometne gužve u samom centru Gradiške, što će olakšati život lokalnom stanovništvu, ali i razvoj samog grada. Pored toga, most preko rijeke spaja mrežu autoputova u RS-u s europskom transportnom mrežom", istaknuo je Mitrović.

Most je dug 426 metara, a u njegovoj izgradnji sudjeluju Integral inženjering a.d. Laktaši, "Đuro Đaković Montaža" d.o.o. Slavonski Brod i Zagreb Montaža d.o.o. Zagreb s podizvođačima, pipe Klix.ba.

Dnevnik.ba

22. rujan 2021 17:21