StoryEditor

SpaceX-ova raketa i drugi put eksplodirala

Piše desk  /  18.11.2023., 15:01h

SpaceX-ov Starship, letjelica nove generacije razvijena za prijevoz astronauta na Mjesec i dalje, je bez posade prvi put izašla iz Zemljine atmosfere, no kontakt je s njome izgubljen ubrzo nakon polijetanja. Raketa od dvije faze lansirana je s lansirne rampe tvrtke Starbase Elona Muska u Boca Chici u Teksasu.

Trebala je letjeti 90 minuta u svemir, no kontakt je izgubljen deset minuta nakon polijetanja, objavila je kompanija. „Izgubili smo kontakt u drugoj fazi. Mislim da smo izgubili drugu fazu”, rekao je John Insprucker, domaćin SpaceX-ovog prijenosa uživo. 

Sustav Starship uspio je poletjeti mnogo dalje od prvog pokušaja u travnju, ali je na kraju završio još jednom eksplozijom.

Raketa i svemirska letjelica sigurno su se podigle s platforme, a uspješno su se upalila sva 33 motora. Tijekom posljednjeg pokušaja više motora se prerano ugasilo.

Zatim su se dio s motorima i svemirska letjelica Starship uspješno odvojili, a Starship je upalio svoje motore i odgurnuo se. Taj proces završio je uništavanjem odvojenog sustava s raketama, koji je eruptirao u plamenu loptu iznad Meksičkog zaljeva. No letjelica Starship uspjela je nakratko nastaviti svoje putovanje.

Nekoliko minuta kasnije, međutim, SpaceX nije uspio ponovno dobiti signal iz letjelice. I tvrtka je potvrdila na svom livestreamu da je bila prisiljena pokrenuti samouništenje Starshipa.

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 07:47