StoryEditor

Šoljić: Sotonizacija Hrvata u BiH koji ne prihvaćaju biti "raja" traje od početka rata do danas

Piše D  /  25.09.2020., 09:09h

Sotonizacija Hrvata u BiH koji ne prihvaćaju biti „raja“ od strane znatnog dijela bošnjačke političke elite traje od početka rata do danas. U posljednje vrijeme je to intenzivirano vjerojatno radi homogenizacije bošnjačkog biračkog tijela, posebno na prostorima BiH na kojima nisu realizirani ratni ciljevi, kaže u izjavi za Hrvatski Medijski Servis predsjednik Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosne i bivši predsjednik Federacije BiH Vladimir Šoljić.

Ovakvom kampanjom, smatra sugovornik HMS-a izbori će se pretvoriti u nacionalni popis stanovništva. Sve bošnjačke ali i tzv. multietničke stranke su, tvrdi on, jedinstvene kad je u pitanju osporavanje prava Hrvata u BiH na jednakopravnost s druga dva konstitutivna naroda, Bošnjacima i Srbima.

Šoljić kaže kako stavovi Bakira Izetbegovića izrečeni u intervju jednom sarajevskom listu nisu ništa novo. Za temeljitu analizu i cjelovit komentar trebalo bi, veli, puno vremena, ali to ne bi, po njegovu mišljenju proizvelo nikakav efekt. Kod nas se to kaže „Džaba je ćoravu namigivat“, kaže Šoljić.

Umjesto komentiranja Izetbegovićevih tvrdnji kako manjina (Hrvati) ne može vladati većinom (Bošnjacima), kako Dom naroda ne može imati iste ovlasti kao Zastupnički dom, kako tzv. Armija RBiH nije činila zločine, već branila Bosnu i Hercegovinu, dok je ratne zločine činio HVO-a koji je presuđen u Haagu za UZP, Šoljić je u razgovoru za HMS iznio nekoliko, kako kaže neospornih činjenica i postavio nekoliko logičnih pitanja?

-Zar bilo komu imalo politički pismenom, koji uz to ima bar malo obraza, nije jasno da nije normalno da u višenacionalnoj zajednici brojniji narod bira političke predstavnike malobrojnijem narodu i to u organe u kojima se štite zakonom definirana kolektivna prava kao što su Predsjedništvo BiH i Domovi naroda?

-Može li itko normalan prihvatiti tezu da je jednakopravnost naroda u višenacionalnoj zajednici štetna i opasna pojava koja bi čak dovela do raspada države. Stanje je upravo obrnuto, višenacionalne zajednice su se uglavnom raspadale zbog neravnopravnosti naroda koji su ih činili (Austrougarska, Čehoslovačka, SSSR, Jugoslavija i td.). , kaže Šoljić.

Ističe kako su Hrvati u BiH bili prve žrtve minulog rata, kada je hrvatsko selo Ravno sravnjeno sa zemljom, prvi su pružili otpor i obranili dijelove BiH na kojima su bili većinsko pučanstvo. Zahvaljujući dobroj organizaciji, pored ostalog, HVO je onemogućio stavljanje Mostara u okruženje u kakvom se našlo Sarajevo. U konačnici, na koncu rata HVO je imao veći teritorij BiH pod nadzorom nego ABiH, podsjeća Šoljić.

Sve tri vojske u BiH, napominje sugovornik HMS-a, su činile zločine, ali je nedvojbeno da ih je HVO učinio manje nego druge dvije vojske- Vojske RS i tzv. Armije RBiH. Isti je slučaj, dodaje, kad su u pitanju progoni odnosno etničko čišćenje. Dovoljno je, kaže, kao ilustracija ovoj tvrdnji, usporediti popis pučanstva u BiH 1991. s popisom iz 2013..

Kad je u pitanju UZP, kojeg spominje Izetbegović, po kojem je to kriteriju, pita se Šoljić, hrvatska strana napravila UZP samo u razdoblju kada se branila od višestruko brojnije bošnjačke Armije RBiH koja je započela sukobe upravo na prostorima koji su po mirovnim prijedlozima međunarodne zajednice trebali biti provincije s hrvatskom većinom. Po kojoj to logici, veli, Armija RBiH nije vršila UZP nego je u tzv. incidentima ubila više Hrvata nego je HVO ubio Bošnjaka u tzv. UZP?, pita se Šoljić.

Je li logično, veli sugovornik HMS-a da se kao rušitelji države BiH stalno tretiraju čelnici Hrvata i Srba koji uživaju najveću podršku vlastitog biračkog tijela osim ako se BiH ne smatra samo državom najbrojnijeg naroda.

-Krajnje je vrijeme za dogovor legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda (Bošnjaka, Srba i Hrvata) a ne priželjkivati da nam to urade stranci. Ako to nije moguće kakva je stvarna budućnost BiH, pita se Šoljić.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 18:08