StoryEditor
Bivši ministar HR HB

Šoljić: HVO prvi stao u obranu Bosne i Hercegovine

Piše fena  /  11.04.2023., 18:37h

Nema ništa prirodnije nego da na prostoru vojarne "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru bude izgrađen Muzej HVO-a – rekao je Feni nekadašnji predsjednik Federacije BiH i nekadašnji ministar obrane Herceg-Bosne Vladimir Šoljić na današnjoj središnjoj svečanosti povodom obilježavanja 31. obljetnice utemeljenja HVO-a i 18. obljetnice utemeljenja 1. pješačke (gardijske) pukovnije OS BiH.

Napomenuo je kako je "Hrvatsko vijeće obrane oslobodilo ovaj prostor te prvo stalo u obranu Bosne i Hercegovine".

- Hrvatsko vijeće obrane oslobodilo je ovaj prostor i to po zadaći Predsjedništva BiH, na čijem je čelu bio (Alija) Izetbegović. Dakle, nije ilegalno. Jedina vojska koja je to mogla uraditi, to je i uradila. U njoj je tada bilo oko 30 posto muslimana ovdje u Mostaru – pojasnio je Šoljić.

Ponovio je kako je HVO prvi stao u obranu Bosne i Hercegovine te sudjelovao u deblokadi Bihaća.

- Ako netko želi to osporavati, onda nemamo o tomu što razgovarati. Prema njihovim osporavanjima, trebali bi onda seliti Sud BiH u Sarajevu jer je u toj zgradi bio logor za Srbe. Trebali bi seliti Općinski sud u Mostaru jer je u toj zgradi bio logor za Hrvate. Trebali bi seliti Muzej u Jablanici, kao i Muzičku školu u Zenici – naglašava on.

Šoljić navodi kako je prirodno da se u vojarni "Stanislav Baja Kraljević" u Mostaru izgradi Muzej HVO-a jer tu sada, kako kaže, stoluje hrvatska vojska.

- Ako primijenimo iste kriterije, onda je to sasvim dovoljno da na ovom mjestu bude Muzej, prirodnije nego što se Općinski sud u Mostaru nalazi na mjestu u kojem je bio logor za Hrvate – podvukao je.

Na kraju je kazao kako će Muzej sadržavati dokumentaciju, fotografije, oružje i slično, ali i da će dio Muzeja biti postavljen i u Orašju, Širokom Brijegu, Kiseljaku čime će pokriti, kako je naglasio, cijeli hrvatski prostor.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 17:50