StoryEditor
predmet respiratori

Solak na ročištu: Ministrica i premijer očito ne znaju što plaćaju

Piše desk  /  26.01.2022., 15:23h
U nastavku suđenja zbog sumnjive kupovine 100 respiratora iz Kine za potrebe Federacije Bosne i Hercegovine svjedočila su četiri svjedoka, a najznačajnije je bilo svjedočenje pomoćnika federalne ministrice financija Maria Glibića.

Ministrica Jelka Milićević je jedna od optuženih u predmetu "Novalić i drugi", a na današnjem ročištu su njen pomoćnik i viša referentica u Trezoru Mahira Šetić ispitivani o transakcijama Ministarstva financija FBiH, kojima je "Srebrenoj malini" uplaćeno skoro 10,5 milijuna KM za nabavu respiratora.

Šetić je, kako piše Detektor.ba, kazala da je vidjela na uplatnici da su uplaćena sredstva namijenjena za respiratore, dok je pomoćnik ministrice financija Mario Glibić kazao da to nije stajalo na nalogu. Nakon brojnih pitanja je li i na kojem obrascu stajala svrha uplate, te da li je konzultirana ministrica za uplatu novca po urgenciji, optuženi Fahrudin Solak je prokomentirao: "Očito onda da ministrica i premijer ne znaju što plaćaju".

Kako tvrdi Šetić, 3. travnja je stigla urgencija iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) nakon što su za taj dan obavili plaćanja po nalozima proračunskih korisnika. Navela je da se urgencija odnosila na uplatu "Srebrenoj malini" u iznosu od oko 4,9 i 5,5 milijuna KM. Kako svjedokinja navodi, njena kolegica Almira Ibišević otišla je kod pomoćnika ministrice Marija Glibića da vidi što da radi s tom uplatom i prema njenim saznanjima, Glibić je rekao da mora provjeriti s ministricom jer je bio u pitanju veći iznos.

"Javili su nam da možemo izvršiti transakciju", kazala je svjedokinja Šetić. Ona je objasnila da njena služba nakon potpisa ministrice financija i premijera naloge šalju u banku.

Šetić je prvobitno kazala da je uplata vjerojatno bila za respiratore, a poslije potvrdila da je vidjela da je u jednom obrascu bilo uneseno, "respiratori". Svjedok Mario Glibić kazao je da su ga kolegice obavijestile da je stigla urgencija za plaćanje, ali pak da se ne sjeća je li tada znao za koju svrhu.

"Rekao sam neka se da Mahiri ili Almiri da urade", rekao je Glibić, dodajući da je plaćanje izvršeno s podračuna FUCZ-a i s glavnog računa.

Na pitanja obrane Jelke Miličević, svjedok je rekao da Trezor godišnje obavi 200.000 naloga za plaćanje proračunskim korisnicima te da iznos od pet milijuna ne iziskuje posebnu pažnju.

Navodeći da je prethodna svjedokinja rekla da je na fakturi vidjela kako je novac namijenjen za respiratore, braniteljica Senka Nožica pitala je Glibića vidi li se to na nalogu koji je predočen u sudnici. On je rekao da to ne stoji na nalogu, te da taj nalog potpisuje ministrica. Ovaj svjedok je dodao da nije bilo razloga da se obustavi plaćanje, te da su rukovodioci institucija odgovorni za raspolaganje svojim proračunima.

Obrana Solaka svjedoku je predočila obrazac u kojem je u jednoj rubrici navedeno respiratori. Glibić je rekao da se on ne bavi tim obrascima, te da pretpostavlja da uvid u njih imaju kolegice koje vrše plaćanja.

Ispitivanje Glibića će se nastaviti kako bi se svi u sudnici upoznali s dokumentima koje je rekao da posjeduje, a odnose se na sjednice Vlade.

Naredno ročište je zakazano za petak, 28. siječnja, kada će ponovo svjedočiti i vještak specijalista za anesteziju i reanimatologiju Ismet Suljević.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 14:38