StoryEditor
napad 7. listopada

Šokantno otkriće New York Timesa: Izrael je detaljan plan napada Hamasa znao godinu dana prije nego se dogodio

Piše desk  /  01.12.2023., 13:09h

Izraelski dužnosnici dobili su Hamasov borbeni plan za napad 7. listopada više od godinu dana prije nego što se dogodio, pokazuju dokumenti, e-mailovi i intervjui, otkriva New York Times.

Ipak, izraelski vojni i obavještajni dužnosnici odbacili su plan kao aspiracijski, smatrajući ga preteškim da bi ga Hamas mogao provesti.

Dokument od otprilike 40 stranica, koji su izraelske vlasti nazvale kodnim nazivom "Jerihonski zid", ocrtavao je, točku po točku, upravo onakvu razornu invaziju koja je dovela do smrti oko 1.200 ljudi.

Prevedeni dokument, koji je pregledao The New York Times, nije odredio datum napada, ali je opisao metodičan napad osmišljen kako bi se srušile utvrde oko Pojasa Gaze, zauzeli izraelski gradovi i napale ključne vojne baze, uključujući komandu divizije.

Hamas je slijedio nacrt sa šokantnom preciznošću. Dokument je pozivao na baražnu paljbu raketa na početku napada, bespilotne letjelice koje bi onesposobile sigurnosne kamere i automatizirane mitraljeze duž granice, a naoružane osobe masovno hrle u Izrael paraglajderima, na motociklima i pješice - sve to dogodilo se 7. listopada.

Plan je također uključivao detalje o lokaciji i veličini izraelskih vojnih snaga, komunikacijskim čvorištima i drugim osjetljivim informacijama, postavljajući pitanja o tome kako je Hamas prikupljao svoje obavještajne podatke i je li bilo curenja informacija unutar izraelskog sigurnosnog establišmenta.

Izrael bio detaljno upoznat s dokumentom

Dokument je naširoko kružio među izraelskim vojnim i obavještajnim čelnicima, ali stručnjaci su utvrdili da je napad te razmjere i ambicije bio izvan Hamasovih mogućnosti, prema dokumentima i dužnosnicima. Nije jasno jesu li premijer Benjamin Netanyahu ili drugi najviši politički čelnici također vidjeli dokument. Prošle godine, nedugo nakon što je dokument dobijen, dužnosnici izraelske vojne divizije za Gazu, koja je odgovorna za odbranu granice s Gazom, rekli su da su Hamasove namjere nejasne.

"Još nije moguće utvrditi je li plan u potpunosti prihvaćen i kako će se manifestirati", stoji u vojnoj procjeni koju je pregledao The Times.

Zatim, u srpnju, samo tri mjeseca prije napada, iskusna analitičarka iz jedinice 8200, izraelske signalno-obavještajne agencije, upozorila je da je Hamas proveo intenzivnu cjelodnevnu obuku koja se činila sličnom onome što je zacrtano u nacrtu.

Ali pukovnik u diviziji za Gazu odbacio je njenu zabrinutost, prema šifriranim e-porukama koje je The Times pregledao.

"U potpunosti poričem da je scenarij imaginaran", napisala je analitičarka u razmjeni e-pošte. Vježba Hamasa, rekla je, u potpunosti odgovara "sadržaju Jerihonskog zida".

"To je plan za početak rata. Nije to samo napad na selo", napisala je.

Dužnosnici privatno priznaju u slučaju da je vojska ozbiljno shvatila ova upozorenja i preusmjerila značajna pojačanja na jug, gdje je Hamas napao, Izrael mogao otupjeti napade ili ih možda čak spriječiti.

Umjesto toga, izraelska vojska bila je nespremna dok su pripadnici Hamasa i drugih grupa jurili iz Pojasa Gaze. Bio je to najsmrtonosniji dan u povijesti Izraela.

Dokument Jerihonskog zida, nazvan po drevnim utvrdama na današnjoj Zapadnoj obali, bio je još eksplicitniji. U njemu su detaljno opisani raketni napadi kako bi se odvratilo pažnju izraelskih vojnika i poslali ih u bunkere, te dronovi kako bi se onemogućile razrađene sigurnosne mjere duž granične ograde koja razdvaja Izrael i Gazu.

Hamas je izvršio taj cilj 7. listopada prodirući kroz Re‘im i pregazivši dijelove baze.

Odvažnost nacrta, rekli su dužnosnici, doprinijela je podcjenjivanju. Sve vojske pišu planove koje nikada ne koriste, a izraelski dužnosnici procijenili su da bi, čak i ako Hamas izvrši invaziju, mogao okupiti snage od nekoliko desetaka, a ne stotine koje su na kraju napale.

Izrael je također pogrešno protumačio Hamasove akcije. Grupa je pregovarala o dozvolama koje bi Palestincima omogućile rad u Izraelu, što su izraelski dužnosnici shvatili kao znak da Hamas ne želi rat.

Ali, Hamas je godinama izrađivao planove za napad, a izraelski su se dužnosnici domogli njihovih prethodnih ponavljanja. Ono što je mogao biti obavještajni udar pretvorilo se u jednu od najgorih pogrešnih procjena u 75-godišnjoj povijesti Izraela, piše New York Times.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 19:57