StoryEditor

Šokantno izvješće: Talijani će postati manjina u vlastitoj zemlji

Piše D  /  23.01.2018., 11:01h

Prema službenom izvješću Eurostata, Talijani bi kao narod mogli potpuno iščeznuti do 2080. godine jer se broj autohtonih građana ove zemlje sve brže smanjuje, a broj stanovnika Italije afričkog i azijskog porijekla sve više raste.

“Brojke naše demografsko-istraživačke skupine nisu izvorne jer identični podaci postoje i u službenim statistikama. Ne samo da su talijanske vlasti svjesne tog problema, već obavljaju repopulaciju stanovništva u tolikoj mjeri da bi im pozavidjeli i Šveđani”, stoji u izvješću koje prenosi Tportal.hr.

Talijanska stopa fertiliteta, odnosno broj djece po ženi je 1,34, što je daleko ispod razine obnavljanja stanovništva – 2,1. Takve poražavajuće brojke odnose se na čitavu Europu.

Kako bi bolje razumjeli demografski razvoj u Europi, ekipa geopolitičkog portala Gefira razvila je softver za simulaciju populacije nazvan Cerberus 2.0. Program koristi podatke Eurostata i nacionalne statističke agencije različitih europskih država članica o broju smrtnosti i novorođene djece u svakoj zemlji.

Za Italiju je Cerberus 2.0 započeo svoju simulaciju s razinom populacije iz 1985. godine, što je prva godina za koju je dostupna potpuna baza podataka o smrti i stopama fertiliteta. Počevši od 1985. godine, Cerberus 2.0 je izračunao kako bi u 2016. godini Italija trebala brojati 55 milijuna ljudi. Međutim, prema talijanskom Nacionalnom institutu za statistiku, bilo je 60 milijuna stanovnika, što znači da u Italiji ima i pet milijuna migranata.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 10:16