StoryEditor

Šokantno istraživanje i jezivi rezultati: Voda koju pijemo je otrovna i zagađena vlaknima

Piše D  /  06.09.2017., 05:09h

Voda iz pipe zagađena je plastičnim vlaknima u vodovodima diljem svijeta, otkrila je laboratorijska analiza uzoraka iz brojnih svjetskih država, piše Guardian.

Ukupno je plastičnim vlaknima bilo zaraženo 83 posto uzoraka, a najgore zagađenje otkriveno je u uzorcima iz Sjedinjenih Američkih Država, Libanona i Indije.

No, čak i u ‘najčišćim‘ zemljama poput Njemačke, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva, zagađeno je bilo čak 72 posto uzoraka. U prosjeku, u svakih pola litre uzorka u SAD-u pronađeno je 4,8 plastičnih vlakana, dok je u Europi pronađeno 1,9 vlakana.

Laboratorijska analiza potvrdila je strepnje nekih znanstvenika da je zagađenje mikročesticama plastike doseglo globalne razmjere. Do sada su se mjerenja fokusirala na zagađenje u oceanima, no ovo je prvi put da se proučavala voda za piće.

- Ne znamo koje su opasnosti po zdravlje, i stoga bismo trebali biti oprezni i smjesta uložiti trud kako bi smo otkrili rizike, rekla je dr. Anne Marie Mahon s Galway-Mayo tehnološkog instituta, koja je provela istraživanje.

Mahon je upozorila kako postoje dvije potencijalne opasnosti - plastične nanočestice, te opasne kemikalije i spojevi koji se mogu nalaziti u plastici.

- Ako smo pronašli vlakna, moguće je da su prisutne i nanočestice, koje ne možemo mjeriti. Jednom kada su veličine nanometra, bez problema mogu ući u stanice organizma, znači i u organe, a to je razlog za zabrinutost, kazala je Mahon., piše Jutarnji

Provedena analiza je pronalazila čestice koje su veće od 2,5 mikrona, što je 2500 puta veće od nanometra.

Razmjeri zagađenja mikroskopskim česticama plastike tek polagano postaju očiti. Nedavna ispitivanja u Njemačkoj otkrila su čestice i vlakna u svih 24 uzoraka pive koje su testirali, kao i u medu i šećeru. U Parizu su znanstvenici 2015. godine otkrili čestice mikroplastike kako padaju kroz zrak, i procijenili kako 10 tona plastičnih vlakana padne na grad svake godine. Otkrili su da su u zraku prisutne i u domovima i kućanstvima.

Stručnjaci strahuju da su glavni izvor zagađenja čestice nošene vjetrom. U Libanonu, voda iz gradske mreže napaja se iz prirodnih izvora, no svejedno su otkrivena vlakna u 94% uzoraka.

Dnevnik.ba

19. veljača 2024 18:25