StoryEditor
obračun unutar stranke

Šokantni odlazak Borisa Johnsona uzdrmao britansku vladajuću stranku

Piše hina  /  10.06.2023., 15:49h

Stari razdori izbili su u subotu u britanskoj vladajućoj Konzervativnoj stranci nakon iznenadne ostavke bivšeg premijera Borisa Johnsona na mjesto zastupnika u parlamentu, dok je oporbena Laburistička stranka osjetila u tome priliku uoči općih izbora sljedeće godine.

Johnson je kasno u petak napustio svoju 22-godišnju političku karijeru u znak prosvjeda protiv parlamentarne istrage o njegovom ponašanju kao premijera tijekom vrhunca pandemije covida-19, kada su se u Downing Streetu održavale zabave protivne karanteni koja je bila na snazi.

U svojoj izjavi o ostavci, Johnson se usprotivio istrazi kojom se ispituje je li obmanuo Donji dom o okupljanjima. Također se namjerio na sadašnjeg premijera Rishija Sunaka.

Konzervativni zastupnici odani Johnsonu, od kojih su neki od njega primili političke počasti samo nekoliko sati prije njegove ostavke, hvalili su njegov istup u objavama na društvenim mrežama. Ostali su šutjeli.

"Bravo, Rishi, što si započeo ovu glupost!!" napisala je zastupnica Andrea Jenkyns u WhatsApp grupi Konzervativne stranke, na snimci koju je podijelio novinar Sky Newsa.

Jenkyns je u petak od Johnsona primila počasnu titulu Dame, ovlast koju imaju premijeri u odlasku.

Johnsonov premijerski mandat djelomično je prekinut bijesom u njegovoj vlastitoj stranci i diljem Britanije zbog zabava u njegovom uredu i rezidenciji u Downing Streetu i kršenja pravila o covidu-19. Johnson je rekao da istražni odbor nije pronašao "ni mrvicu dokaza" protiv njega.

"Sunakovi pristaše iskoristili su svoje ostavke kako bi otjerali Borisa i njegove pristaše s dužnosti", rekao je u subotu konzervativni zastupnik John Redwood, referirajući se na Sunakovu odluku da napusti Johnsonovu vladu prošle godine.

Laburisti žele iskoristiti trenutak

Johnsonov odlazak iz parlamenta, zajedno s njegovom saveznicom Nadine Dorries koja je također u petak podnijela ostavku, pokrenuo je dopunske izbore za dvije izborne jedinice koje drže konzervativci i koje Sunak sada mora obraniti.

Oporbena Laburistička stranka, koja u anketama ima otprilike 16 posto prednosti nad Sunakovim konzervativcima, objavila je da joj se sviđa ta mogućnost.

"Borit ćemo se za pobjedu u tim izbornim jedinicama", rekla je u subotu zamjenica čelnika laburista Angela Rayner za BBC.

Johnsonova odluka da podnese ostavku mogla bi biti kraj njegove 22-godišnje političke karijere, u kojoj se od zastupnika u parlamentu izdigao do mjesta gradonačelnika Londona, a zatim izgradio profil koji je donio prevagu, u situaciji ravnoteže oko referenduma o izlasku iz Europske unije 2016., u korist brexita.

Ed Davey, čelnik oporbene stranke liberalnih demokrata, rekao je da je Johnson skočio prije nego što je gurnut.

"Nikad nije bio sposoban ni za zastupnika, a kamoli za premijera naše velike zemlje", rekao je Davey.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 11:07