StoryEditor
afera prisluškivanje

Šokantni detalji s ročišta Osmici i Debevcu: Tužiteljica potvrdila da je uništeno 60 akata za prisluškivanje, Debevec sve naredio, bili sakriveni u kući uposlenice Suda!

Piše desk  /  16.01.2024., 13:14h

U Sudu BiH u održano je ročište za produženje pritvora suspendiranom predsjedniku Suda BiH Ranku Debevcu i bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici, prenosi Avaz.

Oni su prije mjesec uhićeni u aferi "Prisluškivanje", no Tužiteljstvo sada traži da se pritvor produži još za dva mjeseca.

Ovaj dvojac se sumnjiči za nelegalno prisluškivanje dva sudska broja i nekoliko zaposlenika Tužiteljstva BiH, a istraga je proširena i zbog uništavanja dokumentacije u vezi s prisluškivanjem za izdavanje počasnih znački OSA-e.

Postupajuća tužiteljica Bojana Jolović, obrazlažući prijedlog za produženje pritvora i da je uništeno 60 akata za prisluškivanje.

No, Jolović je iznijela šokante podatke da je sve uništeno u kući jedne zaposlenice Suda, i to po naredbi Debevca koji je sve znao i sve naredio.

 - Ono što smo do sada uradili brojnim dokazima su potkrijepljeni osnovi sumnje. Radi se o izdavanju nezakonih naloga praćenja dva dežurna broja Suda BiH. Ova osnova sumnje dodatno je potkrijepljena i dovedena na viši nivo. Iskaz svjedoka Trifka Buhe, zaposlenika OSA-e, potvrđuje da kao šef operacije nije bio upoznat s mjerama prisluškivanja sudija niti je ikada potpisao ijedan nalog. Do sačinjavanja takvih naloga došlo je po prethodnom dogovoru osumnjičenih. Istu čuinjenicu pokazuje iskaz svedoka sa Suda BiH koji je predsjedniku Suda (Debevcu) sugerisao da se ti nalozi izdaju nezakonito za prisluškivanje  NN brojeva na što mu je Debevec rekao: "Sačini to kako sam rekao" - kazala je Jolović.

Nalozi ne čuvaju na Sudu 

U nastavku obrazlaganja prijedloga za produženje pritvora,  Jolović je rekla da se ne radi samo o tri spisa (6, 12 i 13)...

 - Svjedoci su potvrdili da je u Sudu BiH bez evidentiranja izdato blizu 60 naloga za provođenje mjera prisluškivanja prema OSA BIH. Nalozi su zatim, prema nalogu predsjednika Suda BiH, uništeni. Nijedan od tih naloga nije u posjedu Suda. Čudno je da se ti nalozi ne čuvaju na Sudu nego su izneseni u privatnu kuću zaposlenice Suda BiH, a prema nalogu Debevca, ona ih je iznijela s oznakom povjerljivo. Znači, bez kontrole su izneseni u privatnu kuću i na kraju uništeni. Zašto bi netko naložio nezakonito uništenje akata ako se sve radi po zakonu  - kaže Jolović.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 19:00