StoryEditor

Šokantna tvrdnja američkog kongresnika: ´Rusija je rasporedila nuklearne rakete u Venezueli´´

Piše D  /  03.05.2019., 08:05h

Rusija bi mogla postaviti nuklearne rakete u Venezueli ako Madurov režim opstane, rekao je američki kongresnik Mario Diaz-Balart u intervjuu za Fox News nekoliko sati nakon što su počeli novi sukobi u toj zemlji.

Kontroverzna izjava

Komentirajući najavu američkog tajnika Michaela Richarda Pompea da je vojna intervencija u Venezueli moguća ako se kriza produbi, Diaz-Balart je rekao da će “vrata biti otvorena za Ruse, Kineze i druge da povećaju svoje aktivnosti protiv američke nacionalne sigurnosti”.

Slične tvrdnje iznosio je i ranije kada je izjavio da su Rusi, Kinezi, Iranci, pa čak i Hezbollah, već uvelike u Venezueli, kao i da bi mogli iskoristiti tu zemlju kao “platformu za napade na SAD”.

Na pitanje novinara Foxa vjeruje li da bi Vladimir Putin mogao izvršiti invaziju na SAD, Diaz-Balart rekao je da se “najbliže što je svijet bio nuklernom ratu dogodilo jer su Rusi postavili nuklearne rakete na Kubi”. Na dodatno pitanje pokušava li reći da će Rusija rasporediti nuklearne rakete u Venezueli, Diaz-Balart je odgovorio: “Sugeriram da su već tamo”.

Ova izjava podigla je mnogo bure na društvenim mrežama, ali nitko od dužnosnika nije se oglasio. Ni sam Diaz-Balart nije htio dodatno prokomentirati svoje tvrdnje ili iznijeti dokaze za njih. New York Times pokušao ga je kontaktirati i dobiti pojašnjenje na što je točno mislio, jesu li “Rusi tamo” ili su “nuklearne rakete tamo”, ali on nije odgovarao na pozive.

Iako nema dokaza za ovu tvrdnju, ovo nije prvi put da se podrška koju Vladimir Putin pruža Venezueli i Nicolasu Maduru usporedi s najkritičnijim trenutkom Hladnog rata, točnije situacijom iz 1962. godine kada je SSSR rasporedio nuklearne projektile na Kubu. U Venezueli, SAD i Rusija stoje na suprotnim stranama – Washington podržava opozicijskog lidera i samoprozvanog predsjednika te zemlje Juana Guaida, dok Moskva podržava Madura i njegov režim.

Informacijski rat?

Dramatični događaji u ovoj nekada naftom bogatoj zemlji posljednjih nekoliko dana dodatno su podgrijali tenzije između Rusije i SAD-a. Washington je prvog dana protesta objavio da je Rusija ubijedila Madura da pobjegne u Havanu, iako ga je na aerodromu čekao spreman avion. Ove navode rusko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je navodeći da je riječ o “informacijskom ratu”.

Dan kasnije, američki dužnosnici ponovno su upozorili Rusiju da se ne miješa u pitanja vezana uz Venezuelu, a državni tajnik Mike Pompeo najavio je i moguću vojnu intervenciju ako se kriza u toj zemlji ne smiri. Također, mjesecima unatrag šuška se da su ruski plaćenici iz skupine “Wagner” prisutni u Venezueli, njih oko 400, i da pomažu Maduru da slomi otpor opozicije.

Četiri osobe poginule

U sukobima u Venezueli ovog tjedna su poginule najmanje četiri osobe, javlja Guardian pozivajući se na skupine za ljudska prava iz te zemlje.

Više od 230 ljudi je ozlijeđeno, a preko 205 njih je pritvoreno tijekom demonstracija i sukoba prosvjednika s vojskom i policijom koja je odana Maduru. 

Danas je Donald Trump poručio kako će SAD napraviti gotovo sve osim krajnjeg napora da makne Madura. U istoj poruci je Madura nazvao opasnim igračem.

Nedugo potom je taj opasni igrač, kako ga naziva Trump, okružen vojskom izašao u vojnoj bazi i poručio kako na tlo Venezuele nitko neće donijeti rat.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:58