StoryEditor
Charles McGonigal

Šokantan udarac za FBI: uhićen visoki dužnosnik koji je primao rusko mito, a bio na čelu protuobavještajne jedinice!

Piše desk  /  24.01.2023., 08:19h

Veliki skandal potresa FBI. Njihov donedavni visoki dužnosnik 54-godišnji Charles McGonigal, u New Yorku je uhićen zbog primanja mita i veza s ruskim oligarhom i poznatim Putinovim saveznikom Olegom Deripaskom, protiv kojeg su Sjedinjene Američke Države uvele sankcije.

Prošle godine je Deripaska kazneno optužen za kršenje tih sankcija. Prema Forbesovoj listi milijardera, 55-godišnji Deripaska težak je 1,7 milijardi dolara, a prije sankcija njegovo bogatstvo iznosilo je gotovo sedam milijardi dolara.

McGonigal je bio šef protuobavještajne jedinice FBI-a u New Yorku, a povukao se 2018. godine nakon 22 godine rad u tajnoj službi. Uhićen je u subotu poslijepodne nakon što je stigao u zračnu luku JFK iz Šri Lanke i jedan je od najviših bivših dužnosnika FBI-a ikada optuženih za zločin.

Kako navodi CNBC, bivši agent Charles McGonigal optužen je na Okružnom sudu u Washingtonu zbog primanja 225.000 dolara u gotovini - dok je radio u FBI-u - od osobe koja je imala poslovne interese u Europi, a koja je bila zaposlenik albanske obavještajne službe. Ta je osoba kasnije postala izvor FBI-a u kaznenoj istrazi stranog političkog lobiranja, koju je McGonigal nadzirao, objavila je policija. Bivši agent koji je među ostalim, optužen za davanje lažnih izjava zatajio je i da se tijekom putovanja u Albaniju i na Kosovo u listopadu 2017., sastao s albanskim premijerom i kosovskim političarem.

"McGonigal je izdao svoju svečanu prisegu Sjedinjenim Državama u zamjenu za osobnu korist i na štetu naše nacionalne sigurnosti", rekao je pomoćnik direktora FBI-a Donald Alway.

U slučaju koji se odnosi na Deripasku, optužnica u pet točaka američkog Okružnog suda na Manhattanu, tereti 54-godišnjeg McGonigala i sudskog tumača Sergeja Šestakova (69) za kršenje sankcija. Oni su pokušavali ukloniti Deripasku s liste osoba koje podliježu sankcijama te su primali mito za informacije o istrazi protiv konkurentnog oligarha.

"FBI je predan provedbi gospodarskih sankcija osmišljenih da zaštite Sjedinjene Države i naše saveznike, posebno protiv neprijateljskih aktivnosti strane vlade i njezinih aktera. Ruski oligarsi poput Olega Deripaske vrše zloćudni globalni utjecaj u ime Kremlja i povezani su s podmićivanjem, iznudama i nasiljem", konstatirao je pomoćnik direktora FBI-a Michael Driscoll, piše Slobodna Dalmacija.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 13:38