StoryEditor
prvi komentar

Šojgu: Ruska operacija u Ukrajini nije pogođena Wagnerovom pobunom

Piše hina  /  03.07.2023., 16:48h

Prošlomjesečna kratkotrajna pobuna plaćeničke skupine Wagner nije se odrazila na rusku "posebnu vojnu operaciju" u Ukrajini, rekao je u ponedjeljak ruski ministar obrane Sergej Šojgu, što je njegov prvi komentar tog događaja.

Wagnerovi borci zauzeli su 24. lipnja južni ruski grad Rostov i uputili se prema Moskvi, a njihov vođa Jevgenij Prigožin zatražio je da se smijeni Šojgua i načelnika glavnog stožera Valerija Gerasimova.

Krizu je riješio bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko posredujući u dogovor između Kremlja i Prigožina.

Šojgu je rekao da je cilj pobune bilo destabiliziranje Rusije, ali i da pobuna nije uspjela zbog odanosti vojnika i da se nije odrazila na situaciju na bojišnici.

"Provokacija se nije odrazila na akcije vojnih skupina (koje sudjeluju u operaciji)", rekao je na sastanku ministarstva.

Gerasimov, koji se nije pojavljivao u javnosti od pobune, ne vidi se na fotografijama sastanka koje je objavilo ministarstvo obrane.

Novinska agencija TASS citirala je ruskog zastupnika, general-pukovnika Andreja Kartapolova, koji je u ponedjeljak rekao da "neće biti potreban novi val mobilizacije" unatoč tome što se Wagner povukao s bojišnice.

Dnevnik.ba

12. svibanj 2024 09:44