StoryEditor
udarac ispod pojasa

Softić (SDA) iskoristio Dan RS da napadne bošnjačku Osmorku

Piše fena  /  08.01.2023., 19:27h

Odluka Milorada Dodika da u jeku ruske agresije na Ukrajinu odlikuje Vladimira Putina mnogo govori o karakteru praznika povodom kojeg je odlikovanje dodijeljeno, a naročito o karakteru vlasti koju Dodik predvodi, ocijenio je potpredsjednik SDA Safet Softić.

Po njegovim riječima, slavljenjem datuma na koji je započeto etničko čišćenje Bošnjaka i Hrvata iz ovog dijela Bosne i Hercegovine, koje je kulminiralo genocidom u Srebrenici, a zatim odlikovanjem čovjeka koji već godinu dana vodi brutalnu agresiju na Ukrajinu, Dodik i vlast koju on reprezentira su zacementirali svoje mjesto na mračnoj strani povijesti.

- Proslava datuma koji je bio uvertira za genocid i ostale ratne zločine i današnje odlikovanje Putina jasna su poruka da Dodik nema namjeru odustati od destruktivne i po mir opasne politike koja koči Bosnu i Hercegovinu i destabilizira situaciju u državi i regionu. Ignoriranje ili neadekvatno reagiranje na takvu politiku od strane Zapada, ili čak potpuno amnestiranje od strane dijela "probosanskih snaga" (kako sebe nazivaju bošnjačke stranke sa sjedištem u Sarajevu op.) i to samo kako bi došli do pozicija u vlasti, očigledno nije odnos koji će spriječiti i zaustaviti Dodika već će mu otvoriti prostor za ostvarivanje zacrtanih ciljeva - smatra Softić.

Dalje navodi kako je naivno vjerovanje da će se "relaksiranjem odnosa" s njim Dodikova politika promijeniti, "što je mantra koju čujemo od tzv. 'Osmorke', ali i dijela međunarodnih dužnosnika".

- Takav pristup mogao bi imati nesagledive posljedice na stanje u Bosni i Hercegovini. Dok gotovo svu energiju usmjeravaju prema političkim snagama koje su sposobne i odlučne da se suprotstave njegovoj politici, dio međunarodnih predstavnika u našoj zemlji očito zanemaruje opasnosti i činjenicu da je Dodik direktni eksponent Putinove politike na Balkanu - zaključio je Softić.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 22:41