StoryEditor
komentar

Softić (SDA): Današnja odluka Vijeća ministara spasila Bevandu sankcija

Piše desk  /  06.06.2022., 19:08h

Safet Softić zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za N1 je komentirao današnju odluku Vijeća ministara BiH kojom je usvojen Nacrt budžeta za institucije BiH te samim time izdvojen i dio sredstava za održavanje Općih izbora 2. listopada ove godine

Iznio je stav i za nove američke sankcije koje su uvedene Marinku Čavari, predsjedniku Federacije BiH i Alenu Šeraniću, ministru zdravlja Republike Srpske, rekavši da je upravo današnja odluka Vijeća ministara "spriječila" još neka imena da se nađu na tom spisku.

“Današnja odluka Vijeća ministara je ustvari neki pokušaj spašavanja obraza HDZ-a koji je dosad blokirao sve ove aktivnosti u vezi s financiranjem izbora i mislim da su u uskoj korelaciji ova današnja odluka Vijeća ministara i odluka američke vlade o sankcijama u BiH (sankcije Marinku Čavari, predsjedniku Federacije BiH i Alenu Šeraniću, ministru zdravlja Republike Srpske op.a.). Mislim da nije slučajno da ove odluke budu istog dana i mislim da su, osim, odlukom Vijeća ministara spašeni, ne samo obraz HDZ-a, već i još neka imena koja su se vjerojatno trebala naći na takvoj listi. Tu mislim prije svega na onoga tko je u Vijeću ministara, a to je Vjekoslav Bevanda, ministar financija BiH. Mislim da je bilo sasvim logično za očekivati, čak je bilo i nekih neslužbenih razgovora o tome da bi Bevanda mogao ‘platiti’ cijenu za politiku HDZ-a i mislim da je današnja odluka u tom smislu prevenirala određena imena”, rekao je Softić.

Pitali suSoftića očekuje li da će visoki predstavnik u BiH ipak reagirati u vezi s financiranjem izbora s obzirom na to da Središnje izborno povjerenstvo nije zadovoljno odlukom Vijeća ministara navodeći da izdvojena sredstva nisu dovoljna.

“Ako SIP ne može s ovim iznosom sredstava (9,7 milijuna KM umjesto traženih 12,5 milijuna KM, op.a.), ne može dalje nastaviti, mislim da može i da će se kroz proračun dalje namiriti ovaj nedostajući dio. Ako to bude uvjet, mislim da će gospodin Christian Schmidt intervenirati sutra ili prekosutra da se i taj dio završi. I mislim da će intervenirati samo u smislu financiranja izbora ništa više od toga”, dodao je Softić.

Na listi sankcija SAD-a od danas su Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH jer nije dozvolio imenovanje sudaca Ustavnog suda FBiH i Alen Šeranić, ministar zdravlja Republike Srpske koji je bio suglasan s osnivanjem entitetske Agencije za lijekove. Softić ističe da se zapravo nikada ne zna tko će se sve naći na toj listi iako se uvijek špekulira o imenima.

“Uvijek nas na neki način iznenade imena na tim listama. Čavara je vjerojatno platio cijenu opstrukcije FBiH u posljednje četiri godine, ne samo kada je riječ o imenovanju sudaca, već i o formiranju Vlade FBiH. Očekujem da na toj listi bude još imena do izbora, hoće li to biti ovih dana i hoće li biti neko i iz SDA, kao što maloprije rekoh, to nitko ne zna i nezahvalno je bilo što po tom osnovu prognozirati. Mislim da američka vlada ima svoje kriterije na osnovu kojih donosi takve odluke”, naglasio je.

Mišljenja je da su ovakve poruke Amerike jasne kao i njihov stav prema Daytonu i BiH.

“I teško da može tko vjerovati da će Vlada RS ići s daljim destruktivnim radnjama (prijenos nadležnosti op.a.), ali moramo biti spremni i na takvo nešto jer nezahvalno je prognozirati što čovjek može uraditi kada je stjeran u ćošak i kada ne zna što raditi. U ovom slučaju smatram da je Milorad Dodik zaista svojom politikom doveo, ne samo sebe i svoju stranku, već i entitet RS doveo u jednu zaista nezahvalnu poziciju”, poručio je Softić.

Dnevnik.ba

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:38