StoryEditor
izborni zakon

Softić poput stranačkog šefa: Čović i HNS će morati platiti cijenu ako hoće doći do dogovora

Piše desk  /  28.01.2022., 07:39h
Potpredsjednik SDA Safet Softić kaže da je uvođenje novih tehnologija u ovom trenutku stavka na koju bi međunarodni predstavnici trebali staviti naglasak. Kad je u pitanju političkih apsket izmjena izbornog zakona, poput stranačkog mu šefa, kaže da bi Čović trebao "nešto dati kako bi nešto dobio"...

Angelina Eichhorst, direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za Zapadnu Europu, Zapadni Balkan, Veliku Britaniju i Tursku, i Matthew Palmer, posebni izaslanik SAD-a za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini, očekuju da paket koji se odnosi na integritet izbornog procesa Interresorna radna skupina Parlamenta Bosne i Hercegovine načini u najskorije vrijeme. To je njenim članovima jučer i stavljeno na znanje, no nakon sastanka malo tko je govorio o unaprjeđenju izbornog procesa u zemlji.

Safet Softić, potpredsjednik SDA i državni parlamentarac, u intervjuu za Oslobođenje kaže da je uvođenje novih tehnologija u ovom trenutku stavka na koju bi međunarodni predstavnici trebali staviti naglasak, “da to bude polazna tačka političkih razgovora”.

- Stranka kojoj pripadam i cijeli probosanski blok svo vrijeme zagovaraju takvo rješenje, ističe Softić.

- Ništa novo, sve su to ponovljeni stavovi. Imali smo nedavno Čovićevu izjavu koji u ime HNS-a kaže “da nema trgovine s hrvatskim nacionalnim interesima”. Bez obzira na to što je poznat kao tvrd pregovarač i onaj tko je propustio određene trenutke, ako se sjetimo Füleovog modela kada je mogao riješiti ono što muči njega i njegovu stranku, pa i šire, po meni je to utvrđivanje polaznih pozicija za pregovore. Čvrsto sam uvjeren, ako se zaista misli doći do dogovora, da će Čović i njegov HDZ, pa i HNS, morati prihvatiti određena rješenja koja se tiču nadležnosti Doma naroda, blokada koje je moguće praviti u ovom sustav ako bude ikakvog dogovora. To će biti cijena koju će morati platiti, kaže Softić.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 01:24