StoryEditor
poruke iz sda

Softić: Izetbegović neće napraviti nijedan korak nazad, koji bi značio slabljenje Federacije i BiH

Piše desk  /  19.11.2021., 16:20h
Sinoć je u multimedijalnoj sali Općine Novi Grad u Sarajevu održana tribina o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Uvodničari tribine bili su Safet Kešo, predsjednik Povjereništva SDA Novi Grad Sarajevo, Sedad Dedić, član Predsjedništva SDA BiH i potpredsjednici SDA BiH Melika Mahmutbegović i Safet Softić. Dedić i Mahmutbegović govorili su o problematici mladih u Bosni i Hercegovini, problemu odlaska i pronatalitetne politike, ali i o blokadi Vlade Federacije BiH koja traje od proteklih Općih izbora u našoj zemlji.

“Respektabilan je i vaš broj i vaša struktura večeras. I ove sarajevske tribine su sve bolje i bolje. Zato želim odati priznanje Kantonalnom odboru SDA Sarajevo koji je na putu da se uspješno stabilizira i da to praktično bude ono što je Sarajevo uvijek i bilo, motor svih promjena, motor Stranke demokratske akcije i motor ove države. U dva navrata sam bio predsjedavajući Federalnog parlamenta u vrijeme kada je Safet Kešo bio zastupnik, i mogu s punom odgovornošću da kažem da je on bio jedan od najboljih federalnih zastupnika u vrijeme dok sam ja vodio taj parlament. Bio je čovjek sa stavom, koga su drugi slušali kada govori i čovjek koji je zračio osobnošću i širokim znanjem. Stoga mi je drago da je Kešo prihvatio tešku ulogu u Novom Gradu, da stabilizira političke prilike nakon onoga što se ovdje dogodilo, a dogodilo se puno toga”, rekao je Safet Softić, potpredsjednik SDA, prenosi N1.

Softić je izlaganje nastavio tumačenjem aktualne političke krize u BiH, uz poziv da se ne nasjeda na provokacije, objašnjavajući i razloge svog dolaska u Općinu Novi Grad, a to je namjera da prenese čvrsto obećanje da SDA i njen predsjednik neće uzmaći.

“Mi imamo nastavak svih ratnih politika koje su izazvale stradanje u ovoj zemlji, a čiji krajnji cilj je bio podjela države, devastacija naroda i ubijanje bosanskog duha u nama. Oni to nisu postigli u puno težim vremenima, kada su imali veću snagu i više resursa i mi smo uvjereni da to neće postići ni danas. Ove provokacije žele izazvati reakcije koje bi nas odvele s puta koji znači očuvanje države. Država se čuva institucijama i mi ne smijemo nasjesti na provokacije i praviti neke paraorgane. Institucije će i nakon blokade ipak sačuvati legalitet i sve što prati našu borbu i htijenje da ova zemlja ostane netaknuta. Ovaj večerašnji skup pokazuje da smo mi kao narod svjesni izazova pred kojim se nalazimo. Uvjeren sam da je SDA jedina politička snaga koja može sačuvati ovu zemlju. Ostali se udružuju i godinu prije izbora samo o tome govore, kako da se udruže i napadnu Stranku demokratske akcije, jer od nje imaju što uzeti. Svi pritisci su usmjereni prema nama, ali ja vam sa sigurnošću kažem da Bakir Izetbegović neće napraviti nijedan korak nazad, korak koji bi značio slabljenje Federacije i Bosne i Hercegovine. Došao sam da vam to kažem večeras”, naglasio je.

Softić je iskoristio ovu priliku i prokomentirao odlaske iz SDA, uz poziv da oni koji su otišli, vrate ono što su sa sobom odnijeli, jer to nije njihovo, prije svega misleći na mandate.

“Mi na ovom putu nailazimo na svakakve izdaje, ali to nije odlika samo našeg vremena. SDA je bila predmetom testiranja raznih karijerista, ambicioznih ljudi koji od stranke žele napraviti svoj bankomat i crpiti korist za sebe. Ali koliko god su velike i brojne izdaje, mi znamo da za SDA nema alternative. Tko nije spreman na borbu i čvrstinu, neka ide slobodno. Ali problem je što oni SDA napuštaju s onim što nije njihovo. Oni dobiju zastupničke mandate koji znače pozicije u društvu, ali kada napuste SDA oni sve nose sa sobom, kao da je njihovo. Neka im je sretan put, ali neka vrate ono što nije njihovo. A, vama hvala na odzivu i ovom skupu, ali i činjenici da niste izdali, da ste ostali uz SDA i Safeta Kešu, čovjeka koji će sigurno naći put da se stranka stabilizira u Općini Novi Grad”, poručio je Softić.

Primjetno je da tribine sarajevske SDA okupljaju sve veći broj ljudi, a da interaktivni format i neposredni razgovori građana s najvišim stranačkim dužnosnicima pobuđuju posebnu pažnju. Uz diskusije i razgovor, građani se ne ustežu uputiti i sugestije, koje se najčešće odnose na potrebu profiliranja kadra i snažnijeg odgovora na udruženi javni pritisak usmjeren prema SDA. Naredna tribina biće održana u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, u utorak, 23. studenog u 18:00 sati.

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 15:57