Article_Top_970x250

Softić i Zvizdić potvrdili da su bili u Beogradu kod Aleksandra Vučića

otkrio hadžifejzović

Softić i Zvizdić potvrdili da su bili u Beogradu kod Aleksandra Vučića

tra 24, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Avaz

"Sastanak je održan u Vladi Srbije, trajao je nepuna dva sata i na istom se diskutiralo o brojnim aktualnim temama i pitanjima od značaja za obje zemlje."

Nakon što je Senad Hadžifejzović u Centralnom dnevniku sinoć objavio da su potpredsjednici SDA Safet Softić i Denis Zvizdić bili emisari koje je Bakir Izetbegović poslao u Beograd da prenesu poruku Aleksandru Vučiću da se previše ne uzbuđuje i ne reagira na skup koji će nekoliko dana kasnije u Vijećnici održati lider SDA s političarima i intelektualcima, u vezi s revizijom presude za genocid po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, oglasili su se  Softić i Zvizdić, piše Avaz.

Oni su uputili demanti Hadžifejzoviću koji prenosimo i cijelosti:

Zbog teških i netočnih kvalifikacija koje Ste iznijeli u Vašem dnevniku od 23.04.2021 godine, a u cilju istinitog informiranja javnosti, tražimo od Vas da objavite naš demanti pogrešne interpretacije sadržaja našeg sastanka s tadašnjim Premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem 15.02.2017 godine, te Vas istovremeno informiramo o sljedećem:

   1. Inicijativa za sastanak je došla neformalnim kanalima od strane jednog ministra iz tadašnje Vlade Srbije koji je smatrao da, bez obzira na Reviziju tužbe Bosne i Hercegovine protiv Srbije u Haagu, treba sačuvati dobre bilateralne odnose između Srbije i Bosne i Hercegovine.

   2. SDA BiH je prihvatila njegovu dobronamjernu sugestiju da bi jedan takav susret mogao biti od koristi za buduće bilateralne odnose dvije države.

   3. Sastanak je održan u Vladi Srbije; trajao je nepuna dva sata i na istom se diskutiralo o brojnim aktualnim temama i pitanjima od značaja za obje zemlje.

   4. Tijekom  razgovora spomenuto je i pitanje najavljene Revizije. Mi smo Premijeru Vučiću priopćili naš stav da Bosna i Hercegovina ima i pravo i obvezu prema žrtvama genocida pokrenuti Reviziju u Haagu; da će Revizija biti pokrenuta i da to po našem sudu ne bi trebalo biti prepreka za buduće bilateralne odnose između Bosne i Hercegovine i Srbije. O ovoj temi se s naše strane ništa ni više ni manje nije kazalo, jer o budućoj sudbini Revizije ili o pravnim i proceduralnim detaljima njenog pokretanja nismo ni mogli razgovarati, jer nijedan od nas dvojice nije bio uključen u bilo koju fazu rada na izradi i pokretanju Revizije.

Zbog svega prethodno navedenog, smatramo da je svako tumačenje ovog sastanka izvan navedenih činjenica pogrešno i netočno, naveli su Zvizdić i Softić.

Podsjećamo da je sastanak u Vijećnici lidera SDA Bakira Izetbegovića s političarima i intelektualcima u vezi revizije presude protiv Srbije po tužbi BiH za genocid održan 17. veljače 2017.godine.

Dnevnik.ba