StoryEditor
ujedinili se

Socijaldemokrati i Zeleni predstavili program za Opće izbore 2022.: Mi hoćemo skloniti četvorku

Piše desk  /  11.06.2022., 13:23h

Socijaldemokrati BiH i Zeleni pokret nastupit će sa zajedničkom listom na predstojećim, općim izborima.

“Potreba da se nađemo ovdje, na jednom mjestu, nastala je kao posljedica stanja u društvu, a samo promjenom vlasti mogu se definirati novi pravci”, rekao je Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata BiH.

Tek će doći teški dani izazvani svjetskom krizom, ratom u Ukrajini, što će se, smatra Bijedić, odraziti na stanje u BiH.

Ciljevi koalicije sadržani su u okviru Manifesta, u kojem se, između ostalog, navodi da je, u ovoj državi, neophodno popraviti ekonomiju, održati je, osigurati zdravstveni sustav jednak za sve u BiH, osigurati vladavinu prava, gdje neće biti povlaštenih, popraviti mirovinski sustav, obrazovanje, te promijeniti poreznu politiku”. Da je istinski napredak države prioritet, uz približavanje europskim vrijednostima, stava je i predsjednik Zelenog pokreta, Nihad Čolpa. Indikativno je, smatra Čolpa, što je stranačko djelovanje srozano na najniže grane zbog čega najbolji ne žele niti pristupati politici, niti glasati.

Aktivnostima dvije stranke treba i koordinirati. Stoga je formiran Programsko vijeće čiji je cilj objediniti aktivnosti obje stranke, a na čijem čelu će biti nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH i bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija. Cilj djelovanja koalicije je jasan, navodi: “Mi hoćemo skloniti četvorku, braću Dalton, nazovite to kako hoćete, pri čemu najveći nije i najgluplji, kao u stripovima… SDA, SNSD, HDZ i DF”.

A dok je to izgovarao, “pukla” je i mikrofonija, prenosi N1.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 19:02