StoryEditor

Sobranje usvojilo amandmane za promjene Ustava Makedonije

Piše D  /  06.12.2018., 11:12h

Makedonski parlament usvojio je četiri nacrta ustavnih amandmana, među kojima i onaj o promjeni imena zemlje u Republika Sjeverna Makedonija.

Usvojen je nacrt prvog ustavnog amandmana, koji se tiče izmjene riječi “Republika Makedonija” sa riječima “Republika Sjeverna Makedonija” i izmjene riječi “Makedonija” sa riječju “Sjeverna Makedonija”, prenosi agencija MIA,prenosi NAP.

Nacrt drugog amandmana uvodi izmjene riječi “odluke Antifašističkog sobranja narodnog oslobođenja Makedonije – ASNOM” u “Proklamaciju prve skupštine ASNOM-a”.

Sobranje je usvojilo i nacrt četvrtog ustavnog amandmana o emigrantima.

– Republika će štititi prava i interese svojih državljana koji žive ili borave u inozemstvu i poboljšavati njihove veze sa domovinom bez miješanja u suverena prava drugih država i njihovih unutarnjih poslova – glasi usvojeni nacrt amandmana.

Agencija MIA navodi da je usvajanje nacrta četvrtog ustavnog amandmana dio procesa izmjene makedonskog Ustava, koje diktira Prespanski sporazum postignut s Grčkom o novom imenu Makedonije.

Sobranje je usvojilo i nacrt trećeg amandmana, koji kaže da će “Republika poštovati suverenost, teritorijalni integritet i nezavisnost susjednih zemalja”.

Nakon što budu usvojeni, amandmani idu u javnu raspravu. Konačno glasanje o ustavnim izmjenama očekuje se sredinom siječnja.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 16:15