StoryEditor

Sobranje potvrdilo ustavne promjene, Makedonija dobiva novo ime!

Piše D  /  19.10.2018., 11:10h

Makedonsko Sobranje izglasalo je s 80 glasova "za", bez uzdržanih i "protiv", odluku o pristupanju izmjenama ustava te zemlje, javlja plusinfo.mk, prenosi b92.

Te promjene bi trebale omogućiti da omoguće promjenu imena u Republika Sjeverna Makedonija u skladu sa Sporazumom iz Prespe makedonskog premijera Zorana Zaeva i premijera Grčke Aleksisa Tsiprasa.

Prvi put se glasalo korištenjem elektronskog sustava, ali se na inzistiranje šefa zastupničke grupe opozicionog VMRO Dragana Dajeva ponovno glasalo pojedinačnim izjašnjavanjem zastupnika.

Tijekom prvog glasanja zastupnici VMRO DPMNE ustali su sa svojih mjesta i stali pored zida sale da bi se vidjelo tko glasa, a pojedinačno glasanje zahtijevali su jer su sumnjali u elektronski sustav glasanja.

U prvom i drugom glasanju ‘za‘ je bilo 80 zastupnika vladajuće koalicije SDSM i DUI, podržano dijelom zastupnika koalicije VMRO DPMNE i albanskih opozicionih stranaka, dok je u drugom glasanju 39 zastupnika koalicije VMRO DPMNE glasalo protiv.

Sjednici na kojoj se o prijedlogu Vlade Makedonije da se pristupi ustavnim izmjenama u skladu s Dogovorom s Grčkom prisustvovali su premijer Zoran Zaev i ministar unutarnjih poslova Nikola Dimitrov koji je potpisao Dogovor s Grčkom.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 14:41