StoryEditor

SNSD-u ipak četiri izaslanika u Domu naroda BiH

Piše DESK  /  14.12.2022., 15:15h

SNSD-u ostaje četvrti izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH. Ovo, neslužbeno, saznaju "Nezavisne novine" iz izvora bliskih SNSD-u, a nakon što su pojedini mediji objavili informaciju da je Žalbeno vijeće Suda BiH usvojilo žalbu SNSD-a i ukinulo posljednju odluku SIP-a BiH kojom je sporni listić za glasanje za izaslanike u Domu naroda BiH proglašen važećim.

Na ovaj način, rezultati glasovanja iz Narodne skupštine RS ostaju na snazi, što znači da će SNSD u Domu naroda BIH imati četiri izaslanika, a to su Radovan Kovačević, Nikola Špirić, Sredoje Nović i Snježana Novaković-Bursać.

Podsjetimo, četiri liste SNSD-a i jedna lista SDS-a dobile su odgovarajući broj glasova za pet izaslaničkih mjesta u Domu naroda Parlamenta BiH. Međutim, problem je nastao kada je prilikom brojanja glasova u NSRS jedan glas koji je dobila lista PDP-a proglašen nevažećim, jer je umjesto u predviđeni kvadratić za glasovanje, znakom iks označen kvadratić na kome je pisalo ime PDP-a.

Upravo taj glas bi PDP-u donio isti broj glasova s jednom listom SNSD-a, što bi značilo da se treba obaviti ždrijebanje kako bi se odredilo tko će dobiti peto mjesto.

Ipak, Komisija za izbor i imenovanje Narodne skupštine RS sporni glas je proglasila nevažećim, a rezultate poslala na ovjeru SIP-u. Tu se stvar dodatno zakomplicirala, jer je SIP prilikom utvrđivanja rezultata, ovaj glas proglasio važećim, nakon čega je SNSD uputio žalbu Sudu BiH.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 07:15