Article_Top_970x250

SNSD i Dodik će podržati dogovor HDZ-a i SDA oko Mostara

otklonjene dileme

SNSD i Dodik će podržati dogovor HDZ-a i SDA oko Mostara

srp 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Ako je za održavanje mostarskih izbora bilo ikakvih dilema one su danas otklonjene.

Kako saznaje portal Klix.ba SNSD će podržati politički dogovor SDA i HDZ-a oko Mostara, a mostarskim Srbima, koji su iskazivali svoje snažno protivljenje, Milorad Dodik je obećao ispunjenje njihovih zahtjeva kroz već postignuti dogovor.

Dodik se danas u Istočnom Sarajevu sastao s predstavnicima Koordinacije Srba, koja je ranije govorila kako je dogovor SDA i HDZ-a "degradirajući po ovdašnju srpsku zajednicu", ali su njeni predstavnici ohrabreni od lidera SNSD-a koji im je kazao da će njihovi zahtjevi biti ispoštovani.

U izjavi medijima poslije sastanka Dodik je kazao da će naglasak biti stavljen na popis iz 1991. godine, a da će se tražiti da se osigura ravnopravno sudjelovanje u odlučivanju i predstavnika srpskog naroda vezano za raspolaganje sredstvima i svim izvršnim ovlaštenjima koji imaju gradonačelnik i predstavnik Vijeća te da se i za predstavnika srpskog naroda nađe adekvatan pristup kako bi mogli, kao konstitutivni narod, na pravi način odlučivati.

Predstavnici Koordinacije Srba Mostara ranije su kazali kako se predloženim rješenjima statuta Grada Mostara, dodaju, na perfidan način srpska zajednica želi isključiti iz raspodjele sredstava kroz ovlaštenja tzv. Komisija gradskih područja, čije osnivanje je predviđeno sporazumom.

"Jedini ispravan način raspodjele sredstava jeste da Gradsko Vijeće Grada Mostara odlučuje o raspodjeli sredstava jer samo tako predstavnici srpskog naroda u Gradskom vijeću mogu koristiti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i tako blokirati odluke štetne po interese Srba u Mostaru", stajalo je u njihovom reagiranju 24. lipnja ove godine.

Dnevnik.ba