StoryEditor

SNSD: Cilj Sarajeva je zadržati sadašnje tehničko Vijeće Ministara

Piše D  /  03.07.2019., 06:07h

Srpska strana, koja traži potvrđivanje mandatara bez uvjetovanja o slanju Nacionalnog godišnjeg programa (ANP) za NATO, uvjerena je kako je želja stranaka iz Sarajeva predvođenih SDA-om zadržati ovo Vijeće ministara na sve načine kako bi se onemogućilo da SNSD postane dio izvršne vlasti na razini BiH. Iako je proteklih dana bilo najava kako će se postići dogovor koji bi skinuo blokadu s formiranja vlasti, posljednje ocjene koje dolaze iz Republike Srpske pokazuju kako velikog razloga za optimizam, barem za sada, još uvijek nema te kako ulazimo u novu neizvjesnost, prenosi Večernji.ba

Dušanka Majkić, zamjenica predsjedatelja Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, za Večernji list kaže kako nije optimist kada je riječ o formiranju vlasti na državnoj razini u idućih mjesec dana te kaže kako bošnjačka politika jednostavno ne želi odustati od sadašnje srpske garniture u Vijeću ministara. “Razlog je činjenica što znaju kako SNSD neće biti njihov poslušnik te sada žele zadržati što je moguće dulje sadašnje Vijeće ministara”, upozorila je Majkić.

Ističe kako treba vidjeti kako će se razvijati situacija nakon što sadašnji predsjedatelj Vijeća ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić preuzme funkciju zamjenika predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a bitno je u cijeloj priči i što s privremenim financiranjem.

SNSD polako gubi strpljenje zbog uvjetovanja političkog Sarajeva, pa je tako predsjednik Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović (SNSD) za Glas Srpske kazao da, ako vlast ne bude uspostavljena u idućih petnaest do mjesec dana, treba potpuno dići ruke od svega

“Pobjednici iz Republike Srpske trebaju reći onima što uporno koče formiranje vlasti neka to rade s kim hoće, a vidjet ćemo kuda će to odvesti ovu zemlju”, rekao je Nović.

Pritom je podsjetio kako su nakon izbora 2014. godine izbacili SNSD iz vlasti na razini BiH te kako sada bošnjačke stranke pokušavaju ponovno formirati vlasti bez SNSD-a.

Istodobno, nepostojanje, odnosno neformiranje vlasti na razini BiH, donosi brojne štete Republici Srpskoj, ocjena je koju se često može čuti iz Banje Luke. Predsjednica RS-a Željka Cvijanović navela je tako nedavno za RTRS da realizacija vrlo značajnih infrastrukturnih projekata i aranžmana, za koje treba suglasnost razine BiH, stoji jer vladaju opće mrtvilo, neaktivnost, namjerne blokade i nezainteresiranost.

Za to vrijeme nema političkog dogovora bošnjačke i srpske strane, sporan je MAP, odnosno modalitet odnosa prema NATO savezu, a zbog svega navedenog, kriza se prenosi i na Parlamentarnu skupštinu BiH koja nema radna tijela, odnosno povjerenstva za normalno funkcioniranje. 

Dnevnik.ba

 

24. travanj 2024 06:36