Article_Top_970x250

SNSD će smijeniti Zvizdića zbog bošnjačkog otezanja s uspostavom novog Vijeća ministara

staša košarac

SNSD će smijeniti Zvizdića zbog bošnjačkog otezanja s uspostavom novog Vijeća ministara

pro 19, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Denis Zvizdić

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na sljedećoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine mogao bi pokrenuti smjenu zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića.

Ovu informaciju potvrdio je za Klix.ba šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac koji je rekao da je smjena Denisa Zvizdića jedna od otvorenih mogućnosti jer se stanje u entitetu Federacija BiH odražava na državni nivo vlasti. 

"Očigledno se probijaju zakonski rokovi i SDA pokušava dobiti na vremenu kako bi integrirala neke od političkih subjekata da zajedno s njima uđu u koaliciju na nivou države pa da eventualno rade na nekim drugim modelima. Mi nismo nimalo neoprezni. Ako nema dogovora o izboru Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ako se to oteže, ne vidim razloga zbog kojeg mi ne bismo razmislili i eventualno upotrijebili model smjene Zvizdića", kazao je Košarac. 

Na pitanje jesu li točne tvrdnje medija kako se o smjeni razmišlja zbog Zvizdićevih izjava američkim dužnosnicima, Košarac je rekao kako je SNSD-u vrlo dobro poznata politika Denisa Zvizdića, odnosno da je on i dalje nastavio vrijeđanje institucija RS i kadra SNSD-a. 

"Prema našim saznanjima, on je to činio i prilikom posljednjeg sastanka sa zamjenikom državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država Johnom J. Sullivanom. Mislim da on samo potvrđuje kako je ostao privržen politici koju mi nismo prihvatili. Njegovu politiku mi osuđujemo", rekao je Košarac. 

SNSD-ov parlamentarac poručio je i kako je to jedan od razloga zbog kojih bi se na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH moglo aktualizirati pitanje smjene Denisa Zvizdića s pozicije člana Kolegija Zastupničkog doma PSBiH. 

Na pitanje vodi li SNSD, osim s HDZ-om i SDA,  pregovore s nekim drugim političkim strankama o formiranju državne vlasti, odgovorio je kako SNSD do sada imao samo službene sastanke s HDZ-om. 

"Ja mislim da treba razgovarati sa svim političkim strukturama. SNSD ne može biti talac dešavanja u Federaciji BiH. SNSD treba razgovarati i s drugim subjektima", kazao je Košarac. 

Zaključio je i kako SNSD, HDZ i SDA nisu prirodni partneri kako se to tvrdi u medijima, već da SNSD ima razvijene stranačke odnose s HDZ-om, dok SDA doživljava kao izbornog pobjednika u entitetu FBiH. 

"Smatramo i dalje da je najbolja struktura vlasti ona koja se sklapa od izbornih pobjednika iz oba entiteta", rekao je Košarac.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250