StoryEditor

Snijeg prouzročio prometni kolaps u Donjoj Jablanici

Piše D  /  22.01.2019., 04:01h

Zbog popriječenih teretnih vozila obustavljen je promet na magistralnom putu M-17 u mjestu Donja Jablanica.

Ekipe službi za održavanje puteva su na terenu, ali položaj popriječenih vozila, te intenzivne padaline, znatno otežavaju njihov rad. Iz BIHAMK - a skreću pozornost vozačima koji su planirali putovanje preko ove lokacije, da odlože putovanje do stabilizacije vremena.

Nove padaline usporavaju prometovanje na većini puteva u Bosni i Hercegovini. Zbog niskih temperatura upozorava se i na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, na mostovima i prilazima tunelima, prenosi Fena.

Na dionicama: Bihać - Bosanski Petrovac, Jablanica - Drežnica, Gornji Vakuf/Uskoplje - Prozor Sarajevo - Rogatica i Sarajevo - Foča obavezna je uporaba lanaca za teretna vozila s prikolicom i šlepere.

Ugaženog snijega na kolovozu ima i na putevima: Tarčin - Konjic, Olovo - Kladanj - Vlasenica, Tuzla - Bijeljina, Han Pijesak - Vlasenica, Novi Travnik - Bugojno, Livno - Kupres, Livno - Bosansko Grahovo i Livno - Glamoč - Mrkonjić Grad.

Na putevima u jugozapadnim krajevima jak vjetar povremeno stvara snježne nanose. Apelira se na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na magistralnom putu M-15 Šuica - Livno preko planinskog prijevoja Borova glava, upozorava se na učestale izlaske divljih konja na kolovoz i savjetujemo maksimalno opreznu vožnju.

Zbog radova na sanaciji tunela Vranduk II, na magistralnom putu M-17 Zenica - Nemila vozila prometuju naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prijelazima ne čeka se dulje od 30 minuta.

Na GP Bosanski Novi - Dvor obustavljen je promet zbog radova u Hrvatskoj.

Na snazi su zimski uvjeti vožnje, pa u skladu s tim, u slučaju obilnijih snježnih padalina, može doći do zabrane prometovanja priključnim vozilima na planinskim prijevojima gdje je kolovoz zasniježen, do stvaranja uvjeta za sigurno prometovanje. Također, u slučaju potrebe autobusi i teretna vozila moraju na pogonskim kotačima koristiti lance na planinskim prijevojima.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 22:16