StoryEditor

Snage sigurnosti ubile su pet i ranile preko 70 prosvjednika

Piše D  /  24.11.2019., 12:11h

Snage sigurnosti koristile su prave metke kako bi rastjerale prosvjednike koji su pokušali blokirati ceste prema luci Umm Qasr u naftom bogatoj pokrajini Basri, rekli su svjedoci za dpa. Pritom su ubili pet i ranili preko 70 prosvjednika.

Jedan je svjedok naveo da su raspoređene jake snage sigurnosti te da su dva vojna vozila zapaljena.

Luku Umm Qasr, udaljenu oko 550 kilometara južno od Bagdada, prosvjednici su blokirali više puta od početka protuvladinih prosvjeda u Iraku početkom listopada.

Umm Qasr je najveća iračka trgovačka luka te kroz nju Irak uvozi žito, biljna ulja i šećer.

Drugdje u južnom Iraku stotine prosvjednika palilo je gume i blokiralo neke ceste u pokrajini Basra, zbog čega vladini zaposlenici nisu mogli doći na posao, rekla je policija.

Iračke snage sigurnosti pucale su, po noći, na prosvjednike i ranile najmanje 24 osobe u šijitskom svetom gradu Karbali, kako bi spriječile prosvjednike u naumu da dođu do sjedišta lokalne vlasti.

Prosvjednici traže ostavku vlade, raspuštanje parlamenta i promjenu političkog sustava države, koji je formiran 2003. nakon američke okupacije. 

Prema iračkom Visokom povjerenstvu za ljudska prava oko 330 osoba, većinom prosvjednika poginulo je od početka prosvjeda, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:10