StoryEditor

Smrtni slučaj iz Belgije potresao slovačku javnost

Piše D  /  03.09.2020., 08:09h

Istraga o sumnjivoj smrti Slovaka 2018. u belgijskoj zračnoj luci Charleroi nakon grube policijske intervencije "u ovoj fazi" ne omogućuje podizanje optužnice protiv policijskih službenika, rekao je u srijedu glavni državni odvjetnik u Monsu, u Belgiji.

"Suprotno onome što se moglo čuti, u ovoj fazi istrage nije dokazano da su postupci policajaca izravno prouzročili smrt žrtve", rekao je u priopćenju državni odvjetnik Ignacio de la Serna.

"Ovo je bitan dio istrage", dodaje, i "u ovoj fazi ništa ne upućuje da bi pritisak policajaca na prsni koš bio u vezi sa smrću žrtve".

Dana 23. veljače 2018. navečer u zračnoj luci Charleroi Jozef Chovanec 38-godišnji Slovak iskrcan je iz zrakoplova koji je letio u Bratislavu zbog agresivnog ponašanja.

Tijekom privođenja se otimao, zbog čega je nastala gužva u kojoj su ozlijeđena dvojica policajaca, pokazala je istraga.

Kada je doveden u pritvorsku ćeliju i dalje je bio nasilan, udarajući glavom u vrata - "više desetaka puta", rekao je De la Serna - tako da mu je lice bilo svo krvavo.

Pošto mu je osoblje hitne medicinske pomoći "dalo sedativ" oko 5.00 sati ujutro, doživio je srčani zastoj, navodi državni odvjetnik. Umro je u bolnici 27. veljače 2018.

Stvar je ponovo izašla u javnost krajem kolovoza kada je udovica žrtve, stranka u sudskom postupku, dostavila belgijskim medijima snimku videonadzora.

Na toj snimci koju je AFP pregledao, može se vidjeti nekoliko policajaca kako zamotavaju Chovaneca u deku da ga lakše svladaju i kako policajac sjeda na njega. Neki su se, čini se, pritom zabavljali a policajka je nakratko podigla ruku u nacistički pozdrav.

Slučaj je uvelike potresao javnost u Slovačkoj, gdje je ministar vanjskih poslova Ivan Korcok pozvao belgijske vlasti da provedu istragu "odgovorno i odlučno".

U rezoluciji koju je donio u srijedu, slovački parlament je pozvao vladu da zatraži od Bruxellesa objašnjenje "neljudskog postupanja" sa slovačkim državljaninom u zemlji EU-a.

U Belgiji su dva visoka policijska dužnosnika prije dva tjedna privremeno udaljena s dužnosti u vezi s ovim slučajem.

Afera je u nezgodan položaj dovela i bivšeg ministra unutarnjih poslova, flamanskog nacionalista Jana Jambona, kojeg oporba optužuje nije reagirao kada je u ožujku 2018. njegov ured obaviješten o događaju. Napose ga optužuje da nije pokrenuo stegovni postupak prema policajcima.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 20:41