StoryEditor

Smjene u Volkswagenu zbog problema s dobavljačem iz BiH

Piše D  /  12.04.2018., 05:04h

Nadzorni odbor njemačkog autoindustrijskog giganta Volkswagena priprema ogromne promjene i preustroj menadžmenta, a jedan od razloga za to je i odnos prema Preventu.

Volkswagen je otkazao sve svoje ugovore s ovim bosanskohercegovačkim dobavljačem koji je prije dvije godine prouzrokovao obustavu proizvodnje u mnogim Volkswagenovim tvornicama u Njemačkoj zbog neisporučivanja dijelova.

Nadzorni odbor ozbiljno razmatra izmjene u menadžmentu ove kompanije, a prvi koji se našao na spisku za smjenu je Garcia Sanz, direktor za nabavke, izvještava Spiegel, prenosi Fena.

Autori ove vijesti u Spiegelu nagađaju da bi generalnog direktora Matthiasa Mullera mogao zamijeniti Volkswagenov brend menadžer Herbert Diess.

Sanz se našao na udaru zbog problema s dobavljačem Preventom. Godine 2016. u pojedinim tvornicama Volkswagena je došlo do obustave proizvodnje, jer Prevent nije isporučio naručena kućišta za mjenjače i navlake za sjedišta. Iz Preventa su tada kazali da iznenadna odluka o otkazivanju ugovora nema uporište u zakonu niti opravdane ekonomske razloge, te da se protivi principima poštenog poslovanja.

Istovremeno, Nadzorni odbor VW-a pozitivnim ocjenjuje pregovore koje je Sanz vodio sa Sjedinjenim Američkim Državama koji su se ticali skandala “Dieselgate” i varanja na testovima emisije štetnih gasova.

Ovaj njemački list također navodi da bi za novog direktora ljudskih resursa mogao biti izabran Gunnar Kilian.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:01