StoryEditor

Smjene u HDZ-u BiH: Brešić podnio ostavku, umjesto njega imenovan Branko Ivković

Piše D  /  14.01.2019., 10:01h

Naime, za sjednici Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegbosanske županije dojučerašnji predsjednik Ivica Brešić je podnio ostavku, a na njegovo mjesto je imenovan Branko Ivković.

Navodno se do zadnjih trenutaka uoči zasjedanja nije znalo hoće li Brešić podnijeti ostavku, ali nakon što mu je postalo jasno kako je izgubio potporu najbližih suradnika, odlučio je odstupiti s dužnosti. Inače, njegov odlazak je tražila općinska organizacija HDZ-a BiH u Livnu još prije nekoliko tjedana, a u međuvremenu su dobili dovoljnu potporu članova kako bi zahtjev proveli u djelo, piše pogled.ba.

- Svi koji su izbačeni ili su podnijeli ostavke, radili su protiv interesa stranke već dulje vrijeme. Eskalacija je bila na izborima u listopadu kada su naši promatrači napuštali izborna mjesta i tako drugima omogućili manipulacije rezultatima izbora. Dio njih je već imao dogovore s drugim političkim strankama, samo su čekali veliki pad HDZ-a BiH na izborima kako bi i službeno prešli u njihove redove. Ipak, HDZ BiH je odnio izbornu pobjedu, a oni su se zatim ušutjeli u nadi kako će sve biti zaboravljeno. Tek sada, nakon ovih promjena, stranka može normalno početi funkcionirati i možemo se okrenuti procesu formiranja nove vladajuće većine u HBŽ-u - rekli su za Pogled.ba sugovornici iz HDZ-a BiH HBŽ-a. 

Kako piše pogled.ba, Ivica Brešić do formiranja nove vladajuće većine ostaje na dužnosti ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a, a hoće li i nakon izbora dobiti neku dužnost, nitko ne želi prognozirati. 

Situacija unutar stranke je bila toliko zaoštrenae da se u rješavanje problema morala uključiti i Borjana Krišto. Navodno su upravo nakon razgovora s njom najbliži Brešićevi suradnici donijeli odluku da mu ipak uskrate potporu.

- Sada očekujemo stabilizaciju stanja i nastavak normalnog rada. Očekujemo da će HDZ BIH na čelu nove županijske vlade i nastavit ćemo raditi na projektima koje smo započeli. Mnogo je prostora za napredak i puno je još posla pred nama - zaključili su sugovornici.

Ipak, ne očekuje se kako će izbačeni članovi HDZ-a BiH u Livnu tek tako prihvatiti sve što se dogodilo zadnjih mjesec dana u ovoj stranci. Pojedinci su već počeli upućivati otrovne strijelice prema čelnicima ove stranke, a pošteđen nije ostao ni predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Osude na njegov račun su stigle zbog odlaska na proslavu Dana RS-a, a poslane su u ime Udruge branitelja Domovinskog rata HVO, podružnica Livno. Teško je ne primijetiti kako je priopćenje potpisao Ivica Pardo, jedna od izbačenih članova HDZ-a BiH. Ostaje da vidimo koliko će sve ovo zakomplicirati proces formiranja nove vlasti. 

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 18:13