StoryEditor

Smjene u australskoj vladi nakon optužbi za zlostavljanje

Piše D  /  29.03.2021., 01:03h

Australski premijer Scott Morrison objavio je hitnu rekonstrukciju vlade nakon niza skandala koja ih potresaju po pitanju spolnog uznemiravanja i diskriminacije.

Konzervativni premijer pod sve je većim pritiskom zbog načina na koji se postavio prema nekoliko afera što je potaknulo raspravu o spolnom uznemiravanju i diskriminaciji. 

Peter Dutton postat će ministar obrane umjesto Linde Reynolds, a Michaelia Cash postaje nova državna odvjetnica umjesto Christiana Portera. 

Reynolds i Porter bit će postavljeni na niže dužnosti.

Porterova sposobnost da obnaša dužnost državnog odvjetnika dovedena je u pitanje otkako je najavio tužbu za klevetu protiv australske mreže ABC zbog priče o silovanju iz 1988.

Porter nije izrijekom imenovan, ali je negirao optužbe da je silovao 16-godišnjakinju 1988. godine dok su oboje bili učenici. 

U rekonstruiranoj vladi Porter će postati ministar za industriju,  znanost i tehnologiju. 

Reynolds je izložena napadima otkako je nazvala "lažljivom kravom" Brittany Higgins, bivšu pripravnicu Liberalne stranke koja je izjavila da ju je silovao kolega u Parlamentu 2019. 

Reynolds se poslije opravdavala, a trenutačno je na bolovanju i preuzet će novu dužnost kada se vrati na posao.

Anketa koju je objavio dnevnik The Australian u ponedjeljak pokazuje da je Morrisonu podrška javnosti pala sa 62 posto na 55 posto u samo dva tjedna.

Tako niska popularnost bila mu je i 2019., kada je ljetovao na Havajima dok su u Australiji bjesnili masovni požari.

Australska vlada je naredila neovisnu istragu o uvjetima rada u parlamentu i uspostavila nove službe za podršku osoblju, ali aktivisti traže sustavne promjene, ne samo u politici već i u australskom društvu.

Procjenjuje se da je sredinom ožujka 10.000 prosvjedovalo u Melbourneu, a još tisuće u ostalim većim gradovima, uključujući Canberru, Sydney i Brisbane.

Pokret #March4Justice zahtijeva niz mjera uključujući neovisne istrage svih slučajeva rodno uvjetovanog nasilja, više novaca za prevenciju i provedbu preporuka iz nacionalne istrage o seksualnom uznemiravanju na radu iz 2020. godine, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 22:15