Article_Top_970x250

Smijenjeni brazilski dužnosnici koji nastoje spriječiti uništenje Amazonije

samo su radili svoj posao

Smijenjeni brazilski dužnosnici koji nastoje spriječiti uništenje Amazonije

svibnja 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Brazilska vlada smijenila je dva ključna dužnosnika Agencije za okoliš nakon što su se namjerili na ilegalne drvosječe i kopače zlata u Amazoniji. 

Smjene dužnosnika odgovor su na provedene racije u ilegalnim rudnicima zlata u domorodačkim područjima u južnoj saveznoj državi Para prije dva tjedna, javljaju brazilski mediji. 

U raciji su zatvoreni brojni rudnici i uništeni strojevi, nakon čega je otpušten direktor IBAME, Brazilskog instituta za okoliš i obnovljive prirodne resurse, Olivaldi Azevedo, prenosi Hina.

Predsjednik Jair Bolsonaro zalaže se za otvaranje područja na kojima živi autohtono stanovništvo Brazila i pokretanje gospodarskih aktivnosti poput rudarstva. 

Otkako je preuzeo dužnost u siječnju 2019., brazilski vođa oslabio je vlasti za zaštitu okoliša, uključujući Nacionalnu agenciju za zaštitu interesa domorodačkog stanovništva FUNAI. 

Bolsonaro je u veljači pokrenuo zakonski okvir kojim će se omogućiti potraga za zlatom u područjima s autohtonim stanovništvom. 

Nevladina organizacija Instituto Socioambiental objavila je u četvrtak da je krčenje šuma blizu rijeke Xingu značajno poraslo pod vlašću Bolsonara. 

Dnevnik.ba

Tagovi: