Article_Top_970x250

Smijenjen reis Sjeverne Makedonije jer je oženio 50 godina mlađu djevojku

kontroverzni reis

Smijenjen reis Sjeverne Makedonije jer je oženio 50 godina mlađu djevojku

svibnja 27, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Twitter

Reis Sulejman Redžepi je smijenjen s položaja velikog muftije zbog ženidbe s 50 godina mlađom djevojkom. Njegove izjave su u medijima često bile praćene obzirom na kontroverznost i ponašanje koje je Makedoncima bilo neprihvatljivo.

Dvije trećine Rijaseta Islamske religiozne zajednice Sjeverne Makedonije je glasovalo za smjenu reisa Sulejmana Redžepija s položaja velikog muftije, priopćio je gostivarski muftija Šaćir Fetai, navodi agencija MIA.

Razlog reisove smjene je ženidba s 50 godina mlađom ženom. On je inače poznat po kontroverznim izjavama koje su uključivale širenje etničke i vjerske mržnje, poziranje sa mitljarezima i mapom Velike Albanije.

U posljednje vrijeme o njemu su mediji pisali zbog ucjenjivanja vlade, a prijetio je da će Sjevernu Makedoniju pretvoriti u Bangladeš u smislu širenja koronavirusa ukoliko mu ne bude plaćen novac iz državnog budžeta.

Stanovništvo Sjeverne Makedonije je posebno naljutio kada je prošle godine rekao da su divlji narod i da nikada neće imati identitet.

Dnevnik.ba