Article_Top_970x250

Smanjena proizvodnja nafte, cijene već skočile

sporazum stupio na snagu

Smanjena proizvodnja nafte, cijene već skočile

svibnja 01, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Shutterstock

Sporazum zemalja OPEC-a i pridruženih zemalja o smanjenju proizvodnje nafte na svjetskom tržištu danas je stupio na snagu, što se može primijetiti i po skoku cijena crnog zlata.

Sredinom travnja ruski predsjednik Vladimir Putin, američki predsjednik Donald Trump i saudijski kralj Salman podržali su sporazum OPEC-a o smanjenju proizvodnje nafte kako bi se svjetsko tržište izborilo sa smanjenjem potražnje uslijed pandemije koronavirusa.

Ovaj sporazum je danas konačno stupio na snagu, a podrazumijeva da zemlje koje su vodeći proizvođači nafte smanje globalnu proizvodnju za gotovo 10 posto.

Kako je ranije navedeno, dogovoreno je globalno smanjenje od oko 9,7 milijuna barela nafte svakog dana, počevši od 1. svibnja.

U pregovore su bile uključene Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC), Rusija, Sjedinjene Američke Države i Meksiko, koje zajedno čine OPEC +.

Sporazum bi trebao značajno utjecati na stanje u skladištima i kreirati stabilnije cijene nafte. Cijene u 8.40 sati za WTI bile su oko 20 dolara, a cijene Brenta bile su iznad 26. Oba standarda imaju trend rasta.

Dnevnik.ba