StoryEditor

Smajić i Selaković o bilateralnim odnosima BiH i Srbije te ekonomskoj suradnji

Piše D  /  10.02.2021., 03:02h

Razgovarano je o brojnim temama iz bilateralnih odnosa dvije susjedne zemlje, s posebnim akcentom na ekonomsku suradnju.

Sugovornici su se osvrnuli na aktuelnu situaciju u borbi protiv pandemije koronavirusa, načine na koje se dvije zemlje bore s pandemijom s ciljem zaštite stanovništva uz brojne epidemiološke i druge mjere koje donose krizni stožeri i službeni organi zemalja.

Smajić je izrazila očekivanja da će nakon uspješne borbe s koronavirusom, bilateralna suradnja dvije zemlje biti intenzivirana, posebno akcentirajući rješavanje brojnih otvorenih pitanja koja duži niz godina čekaju rješavanje.

Također, naglasila je jasnu opredijeljenost Bosne i Hercegovine ka EU integracijama o čemu postoji visoka politička suglasnost u Bosni i Hercegovini.

Selaković je ponovio da je i opredijeljenost Srbije put ka EU, akcentirao podršku teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i regionalnoj suradnji dvije zemlje u okviru brojnih regionalnih, multilateralnih inicijativa i organizacija.

Izrazio je očekivanja da bi u narednom periodu bilo značajno i održavanje zajedničkih sjednica Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara BiH. Iskazao je zahvalnost Bosni i Hercegovini na timu liječnika koje je BiH, tijekom kritičnih dana pandemije, uputila u Novi Pazar kako bi se pomoglo tamošnjem stanovništvu u teškoj borbi protiv koronavirusa.

Tijekom susreta razgovarano je i o inicijativi Bosne i Hercegovine za otvaranje Generalnog konzulata BiH sa sjedištem u Novom Pazaru, te o sudskim procesima koji se vode pred Višim sudom u Beogradu protiv državljana Bosne i Hercegovine.

Sastanak je završen uz obostranu suglasnost da su bilateralni odnosi dvije susjedne zemlje dobri, da postoji mnogo prostora za njihovo unapređenje i da će dvije zemlje nastaviti razvijati bilateralnu suradnju u interesu svih građana i u interesu napretka i prosperiteta zemalja, priopćeno je iz MVPBiH.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 18:48