StoryEditor
PRIJEDLOG SNSD-A

Službeno upućena inicijativa za smjenu Zukana Heleza

Piše desk  /  27.11.2023., 14:44h

Klub zastupnika SNSD-a i Srpski klub u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je danas inicijativu za smjenu ministra obrane u Vijeću ministara Zukana Heleza.

U Inicijativi za rekonstrukciju Vijeća ministara smjenom Heleza navodi se da je za vrlo kratak period od kada je imenovan na mjesto ministra, odnosno od 25. siječnja, svojim izjava i postupcima učinio niz štetnih radnji koje su imale i imaju negativan utjecaj kako za resorno ministarstvo kojem pripada, tako i za Vijeće ministara.

 - Od trenutka imenovanja, izjave koje je davao i daje u svojstvu ministra obrane izazivale su i nastavljaju da izazivaju u javnosti neopravdanu i nepotrebnu paniku i strah, kako kod građana, tako i kod akademske i stručne javnosti, ističe se u Inicijativi.

Posljednja u nizu izjava kojom je Helez izazvao uznemirenost kod javnosti, te širenje dezinformacija, ukazali su parlamentarci iz Republike Srpske, jeste izjava da se na teritoriji Republike Srpske nalaze paravojne formacije koje se obučavaju, te da u njima sudjeluju i ljudi iz Rusije.

Upozoreno je da ovakva izjava ima cilj isključivo širenje dezinformacija, rusofobije, te stavljanje mrlje na institucije Republike Srpske, prije svega Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

S obzirom na to da je Tužiteljstvo BiH formiralo predmet u vezi s ovim navodima, te navelo da će u okviru predmeta ministar biti pozvan da da iskaz i prezentira sve informacije, dokaze i činjenice kojima raspolaže, postoji mogućnost da će ministar biti ponovo osuđen za kazneno djelo davanje lažnog iskaza, s obzirom na to da je i ranije bio spreman na izvršenje tog kaznenog djela.

U jednoj od izjava koju je objavio na društvenoj mreži Facebook poručio je, između ostalog, da "kao ministar obrane ima plan B", očigledno aludirajući na oružani sukob, odnosno rješavanje određenih državnih problema vojnim putem.

- Ovakve i slične izjave opasne su i neprikladne za ministra koji pripada resoru nadležnom za Oružane snage u BiH, te stvaraju opravdani strah i uznemirenost kod građana koji se još nisu oporavili ni od sukoba iz devedesetih godina prošlog stoljeća- ukazali su iz Kluba poslanika SNSD-a i Srpskog kluba.

Tajni podaci

Takođe, ističu, ovakvim izjavama potkopavaju se odredbe Dejtonskog sporazuma čiji je osnovni cilj donošenja bio postizanje i održavanje mira i stabilnosti između tri konstitutivna naroda i ostalih, te sprečavanje eventualnih novih sukoba.

- Јedna od izjava ministra Heleza kojom je, osim narušavanja ugleda Ministarstva, pokušao da naruši i odnose dviju zemalja, jeste izjava koja se odnosila na to da on "raspolaže tajnim obavještajnim podacima da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić okreće leđa predsjedniku Republike Srpske - navodi se.

Dnevnik.ba

19. srpanj 2024 02:14