Article_Top_970x250

SLUŽBENO Kiseljak ide u preuzimanje nadležnosti nad obrazovanjem

središnja bosna

SLUŽBENO Kiseljak ide u preuzimanje nadležnosti nad obrazovanjem

svibnja 01, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Općina Kiseljak definitivno ide u preuzimanje nadležnosti nad obrazovanjem! Ovu Odluku sinoć je prihvatilo Općinsko vijeće glasovima HDZ-a BiH, SDP-a te DF-a.

Naime, nakon višemjesečne priče i priprema na ovu temu, na prošloj je sjednici Odluka skinuta s dnevnog reda te je provedena, kako je kazano, široka javna rasprava tijekom koje je načelnik posjetio sve škole, a održana je i službena javna rasprava u vijećnici, prenosi Art.info.

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća, usprkos protivljenju vijećnika SDA koji tvrde da rok dat za javnu raspravu nije istekao, ova Odluka je uvrštena kao prva točka dnevnog reda te kao takva usvojena.

Rasprava, s obzirom na važnost dosta štura, i na današnjoj sjednici a i na spomenutoj javnoj raspravi pretvorila se ponovno u nacionalna nadmetanja i vječno pitanje ugroženosti Bošnjaka u Kiseljaku posebice u obrazovnom sektoru.

Kako je u daljnjem tijeku sjednice kazano, vijećnici DF- i SDP-a (Karasalihović i Junuzović) su već proglašeni svojevrsnim izdajnicima premda su njihovi motivi kako su kazali, prije svega vođeni napretkom obrazovnog sustava ali i pokušajima da se umanji utjecaj politike u školama. Da citiramo jednog od njih, “gore sigurno ne može”.

Ono što zabrinjava pak vijećnike SDA je određena nacionalizacija školstva ukoliko ono bude na razini Općine,te bojazan da će se položaj bošnjačke djece dodatno ugroziti. Međutim, ovo bi moglo zabrinjavati i hrvatsku javnost s ozbirom da obrazovanje nije bez razloga na županijskoj razini koja ipak ima određene mehanizme zaštite kada su u pitanju odluke od nacionalnog interesa. Čak su demantirali i zapisnik nadležnog Odjela Općine glede zapisnika s javne rasprave te kazali kako radom i odnosom ministarstva apsolutno nisu zadovoljni, ali da određena bojazan u prijenosu nadležnosti ipak postoji.

Načelnik je po pitanju ovih optužbi bio izričit i iste demantirao s obzirom da su ulaganja u prije svega obrazovnu infrastrukturu i jednih i drugih škola u Kiseljaku od strane Općine i više nego očita i same brojke i izdvajanja na proračunskim osnovama su i više nego jasni.
Međutim, o utjecaju politike govori i podatak da su podijeljena mišljenja vodstava škola, te su one koje rade po hrvatskom planu i programu za ovu Odluku, dok su dvije osnovne škole na bosanskom jeziku, odnosno ravnatelji istih protiv. Načelnik je dodao da je i u ovom slučaju umiješana politika s obzirom da su kako je kazao, intimno i osobno svi bili za, ali kada je u pitanju javno očitovanje, politika je odradila svoje.

Procedura je sljedeća, usvojena Odluka ide na Vladu odnosno Sabor ŽSB koji onda ima 30 dana za očitovanje. Ukoliko se ogluše, načelnik je već najavio borbu na Ustavnom sudu odnosno pozivanje na prava lokalne samouprave.

Načelnik je i na današnjoj sjednici ponovio više puta kazane argumente u korist ove odluke ali i demantirao bilo kakve političke ili osobne razloge. Kako je kazao, nakon dugogodišnjeg pokušaja komunikacije s ministarstvom u koristi poboljšanja ovog prevažnog aspekta društva, volje s druge strane nije bilo i Općini Kiseljak, ukoliko barem donekle želi pratiti aktualne trendove, ništa drugo nije preostalo.

Ostaje dojam da je ipak ta komunikacija izostala tijekom ako ništa, javne rasprave, jer na pitanje je li ministar pozvan na istu, konkretnog odgovora iz nadležnih službi nije bilo. Naravno, činjenica je da ni povratne informacije ni reakcije iz nadležnog ministarstva tijekom cijelog ovog procesa nije bilo.

Javna rasprava kao i donekle i današnja sjednica Vijeća otvorila su potencijalno problematična pitanja poput kolektivnog ugovora, sindikata, rada profesora u više škola i više općina te brojna druga.

Ono što je činjenica je da stanje nije dobro, i umjesto traženja krivaca i u budućnosti, možda, možda je ovo način da se neke stvari riješe. Uostalom, vrijeme će pokazati.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250