StoryEditor
Izmjene izbornog zakona BiH

Službeni prijedlog HDZ-a o izmjenama Izbornog zakona: Hrvatski član Predsjedništva bi se birao na poseban način

Piše desk  /  22.03.2024., 14:07h

Izmjene izbornog zakona BiH koje su upućene prema Vijeću ministara BiH sadrže dio koji se odnosi na Predsjedništvo BiH.

U HDZ-ovom dokumentu, koji će ići na proceduru, član 8.1 se odnosi na biranje članova Predsjedništva iz Federacije. 

- Članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji se neposredno biraju s teritorija Federacije Bosne i Hercegovine - jednog Bošnjaka i jednog Hrvata - biraju birači upisani u Središnji birački spisak za glasanje u Federaciji Bosne i Hercegovine. Birač upisan u Središnji birački spisak za glasanje u Federaciji Bosne i Hercegovine može glasovati ili za Bošnjaka ili za Hrvata, ali ne za oba. Svi kandidati Bošnjaci čine listu bošnjačkih kandidata. Izabran je bošnjački kandidat koji dobije najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima u Federaciji Bosne i Hercegovine - navodi se.

U nastavku se precizira kako bi se birao hrvatski član Predsjedništva BiH. 

- Svi kandidati Hrvati čine listu hrvatskih kandidata. Bit će izabran onaj koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima u Federaciji BiH uz uvjet da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima u najmanje tri od pet županija, i to: Hercegovačko-neretvanskoj, Srednjebosanskoj, Zapadnohercegovačkoj, Hercegbosanskoj i Posavskoj. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet- navodi se.

U nastavku se navodi da, ako kandidat  Hrvata nije izabran u skladu sa odredbama, onda je izabran kandidat koji dobije najveći ukupan broj glasova među hrvatskim kandidatima, pod uvjetom da je taj kandidat osvojio najveći broj glasova u dvije od pet županija. 

- Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet- navodi se.

Ako se ni to ne bi ispunilo, onda bi izabran bio kandidat koji dobije najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima, ali da je osvojio najviše glasova u barem jednoj od pet spomenutih županija. 

- Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova u Federaciji BiH ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se sljedeći kandidat s liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava navedeni uvjet- navodi se.

Srpski član Predsjedništva  bi se birao na području RS, po uvjetima koji su i do sada važili. 

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:30