StoryEditor

Slučaj Milanović: ‘Da se radi o Vladi, ona bi se dobro zatresla‘

Piše D  /  26.08.2020., 08:08h

Je li put predsjednika države Zorana Milanovića u Albaniju bio privatan ili službeni, pitanje je na koje odgovor, osim javnosti, želi znati i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

Zbog kontradiktornih informacija Povjerenstvo je tražilo dokumentaciju kako bi se jasno vidjelo tko je platio put i zbog čega je Milanović išao u posjet Albaniji, odnosno kako bi se utvrdilo je li išao službeno ili ne. Nadaju se da ovo putovanje neće biti još jedan Helsinki.

- Nadamo se, s obzirom na visoki rang dužnosnika, da su svjesni kako je njihova zakonska obveza dostaviti dokumentaciju Povjerenstvu - rekla je Nataša Novaković, čelnica Povjerenstva.

Očekuje da će dobiti traženu dokumentaciju, a u slučaju da ona ne stigne do petka ponovit će dopise. U Povjerenstvu tek trebaju odlučiti hoće li dopise, uz Ured predsjednika i MORH, slati i na neke druge adrese. Iz Ureda predsjednika poručili su kako su dostavili Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa sve relevantne informacije o boravku predsjednika u Albaniji. 

Name, Ured predsjednika ranije je izvijestio da je Milanović 12. i 13. kolovoza privatno boravio u Albaniji na poziv albanskog premijera Edija Rame. Nakon što je Milanović zbog navedenog puta anonimno prijavljen Povjerenstvu, s Pantovčaka su se očitovali da je put bio “u sklopu obnašanja predsjedničkih dužnosti”. Troškovi puta su podmireni iz proračuna, dok troška za smještaj nema, jer je Milanović “boravio u državnoj rezidenciji Republike Albanije, na poziv domaćina”.

Komunikacijski stručnjak Jerko Trogrlić smatra kako je Ured predsjednika nedosljednom komunikacijom sam sebi stvorio problem. Navodi kako se Milanović ponaša vrlo slično kao i u vrijeme dok je bio premijer, iako su se standardi u društvu promijenili. I dok Milanović zagovara anticeremonijalnu vladavinu, s druge strane koristi sve moguće benefite funkcije, kaže Trogrlić.

- Da se radi o Vladi, ona bi se zbog ovoga dobro zatresla - smatra Trogrlić.

Napominje kako u ovom slučaju ne znamo za nikakav ishod sastanka Milanovića i Rame, ali smo u javnosti mogli vidjeti fotografije s večere.

- Po svemu sudeći, radilo se o privatnom posjetu za koji su korišteni državni helikopter i brod Hrvatske ratne mornarice - smatra Trogrlić.

Peđa Grbin (SDP) stava je da Ured predsjednika mora objasniti o čemu je riječ kako bi se što prije razjasnile sve dvojbe.

- Ako je prvo rečeno, a rečeno je, da je riječ o privatnom posjetu, da bi se potom reklo da je riječ o službenom posjetu, to nije dobro - rekao je za N1.

Prema pisanju Jutarnjeg lista predsjednik Zoran Milanović za posjet albanskom premijeru Ediju Rami koristio je 39 metara dugu motornu jahtu Hrvatske ratne mornarice "Učka" te vojni helikopter. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 13:04