StoryEditor

SLUČAJ BiH: Pomirenje mladih Srba i Hrvata smeta navodnim progresivcima

Piše D  /  19.05.2018., 03:05h

Kao i svih dosadašnjih godina, okupili su se na zadnjem satu, a potom u povorci automobila krenuli ulicama grada uz pjesmu i zvuke sirena.

Drvar je možda jedina sredina u regiji gdje nije neuobičajeno da se zajedno vijore srpske i hrvatske zastave, barem zadnjeg dana školovanja maturanata.

Tako je bilo i ove godine, jedna do druge zastave hrvatskog i srpskog naroda u BiH, u rukama mladića i djevojaka koji su cjelokupno školovanje proveli zajedno, neopterećeni politikom i međunacionalnim podjelama, ali se ne odričući svojih identiteta.

Poželimo ovim mladim ljudima da takvi  ostanu i u budućnosti te da budu graditelji novog, boljeg društva za sve građane i narode u BiH.

Nije dobro da ljudi uopće moraju imati potrebu za pomirenjem, ako je imaju, to znači da su nekad bili u nekakvom sukobu, a to nije dobro. Bolje je da ni ne uđu u sukob, ako već uđu, onda u pomirenju nema ništa loše.

Neki ne misle tako

Naravno da se odmah nađe par pojedinaca kojima to pomirenje smeta, to nije problem ako ti isti pojedinci nemaju nekakvog utjecaja na javnost. 

Njih ne zanima međunacionalno pomirenje pa koje god da jest. Bilo srpsko-bošnjačko, hrvatsko-srpsko ili bošnjačko-hrvatsko. 

Njima treba stanje bez pomirenja iako najviše pričaju o pomirenju, ali kad BiH prestane biti država slučaj onda će prestati i njihova misija. I to je problem jer "šta se vi imate mirit", ajde se svađajte.

Onda se ovako reagira na ovaj slučaj u Drvaru: 

Kaže maturanti nosili srpske, bosanske, hrvatske zastave. I to vam je civilizacijsko dostignuće??? Ponosite se što ste djeci uvalili zastave u ruke???

Šta koji kurac maturanti vitlaju barjacima??? Za ne bi trebali muvati jedni druge, slušati muziku, zajebavati se?!

Krinka antinacionalnog pomirenja 

Ta kritika je opet okrenuta u antinacionalno gdje se kao problem ističu zastave. Same po sebi, zastave nisu nešto pretjerano bitne, no u čemu je problem ako se netko identificira s nekom zastavom? Što je tu loše? Zašto "B" "S" ili "H" komponenta u BiH ne bi mogle imati svoju zastavu? Je li bolje da mladi feštaju skupa sa zastavama ili da su zavučeni svatko u svoj tor bez zastava?

Na kraju, mladi u Drvaru možda uopće i ne vole zastave.

Iskoristili su ih kao svojevrsni simbol da pokažu svijetu kako oni feštaju zajedno. U ne tako davno razorenoj državi, među narodima koji su se kroz zadnjih stotinjak godina konstantno mrzili, ubijali i svađali pravo je malo čudo da ima djece koja razmišljaju kao ovi u Drvaru. I dobro je da razmišljaju tako, koji god simbol koristili. 

I. Crnjac/Dnevnik.ba

19. travanj 2024 11:34