Article_Top_970x250

Slovenski sud poništio smrtnu kaznu domobranskom generalu kojeg su komunisti strijeljali 1946. godine

leon rupnik

Slovenski sud poništio smrtnu kaznu domobranskom generalu kojeg su komunisti strijeljali 1946. godine

sij 08, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Wikipedia

Slovenski vrhovni sud poništio je iz procesnih razloga presudu iz 1946. kojom su komunističke vlasti osudile na smrt i strijeljale domobranskog generala Leona Rupnika zbog izdaje i suradnje s okupatorom, prenose slovenski mediji.

Poništenje presude tražio je jedan od Rupnikovih potomaka, a sud je utvrdio da je u postupku bilo više pravnih pogrešaka i da se nije odvijao po tada važećim pravilima, piše list Dnevnik.

Rupnik je od 1941. do 1945. u tzv. Ljubljanskoj provinciji pod okupacijom Talijana i Nijemaca surađivao s okupacijskim vlastima i osnovao domobranstvo koje se borilo protiv partizana.

Strijeljan je kod ljubljanskog groblja Žale u rujnu 1946., ali mu je grob nepoznat.

U procjeni presude iz 1946., vrhovni sud je polazio od procesnih standarda koji su vrijedili u vrijeme suđenja te je utvrdio da presuda u većem dijelu nije sadržavala obrazloženja za svaku točku presude, kako je to bilo potrebno.

Zbog toga je presuda poništena i slučaj vraćen na ponovno odlučivanje okružnog suda u Ljubljani, prenose mediji.

Leon Rupnik je 5. svibnja 1945. godine pobjegao u Austriju s malom grupom od 20 kolaboracionista. Uhićen je od strane Britanaca 23. srpnja, te vraćen u Jugoslaviju , u siječnju 1946. Izveden je pred sud, zajedno s Rösenerom i drugima, i osuđen na smrtnu kaznu zbog izdaje, 30. kolovoza 1946. godine. Strijeljan je 4. rujna 1946. na ljubljanskom groblju Žale, te pokopan isti dan u neobilježenom grobu.  

Dnevnik.ba