Article_Top_970x250

Slovenski mediji o koroni u Hrvatskoj: "Vrag je odnio šalu, drastično pogoršanje"

bombastični naslovi o hrvatskoj

Slovenski mediji o koroni u Hrvatskoj: "Vrag je odnio šalu, drastično pogoršanje"

kol 12, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot

Slovenija je zabilježila 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, a vodeći mediji tvrde da je većinom riječ o uvezenim slučajevima s ljetovanja, posebno iz Hrvatske, gdje borave brojni slovenski turisti.

Elektronički mediji, portali i novine ocjenjuju epidemiološku sliku u Hrvatskoj zabrinjavajućom, uz bombastične naslove.

Više od polovine jučerašnjih zaraza potvrđeno je kod ljudi koji su boravili na odmoru, većinom u Hrvatskoj, prenijela je Slovenska televizija, pozivajući se na nacionalni institut za javno zdravlje.

Infektologinja Mateja Logar izjavila je za Slovenski radio da je uvoz virusa iz inozemstva ponovo "problematična točka" budući da su novozaraženi većinom mladi ljudi pa infektolozi ne znaju s kime su sve bili u kontaktu i kako su se zarazili.

Utjecat će na početak školske godine?

Stručnjaci često upozoravaju mlade da se u inozemstvu drže propisanih higijenskih  i epidemioloških mjera te da izbjegavaju masovna okupljanja, posebno noćne klubove i velike zabave.

Mediji prenose da bi nekontrolirano širenje virusa unosom iz inozemstva moglo biti problematično s obzirom na početak školske godine u rujnu, jer se nastava ne bi mogla odvijati kako je planirano, a možda bi trebalo i zatvarati škole.

Hrvatska posljednjih dana bilježi porast broja novozaraženih, a zdravstvene vlasti kažu da se uglavnom radi o ljudima koji se vraćaju s godišnjih odmora i o mladima koji su bili na mjestima za zabavu.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 5870 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 160 preminulo, a 5024 se oporavilo.

Dnevnik.ba