StoryEditor
skandal

Slovenski jezuiti zatražili oprost zbog zlostavljanja koje je počinio njihov član

Piše hina  /  07.01.2023., 16:13h

Slovenski isusovački red vjeruje da su navodi o spolnom zlostavljanju koje je počinio njihov istaknuti član istinite i zbog toga su zatražili oprost, objavili su na svojim stranicama nakon godišnjeg okupljanja.

Riječ je o aferi vezanoj uz oca Marka Ivana Rupnika koja je potresla Sloveniju i Katoličku crkvu. Tek nakon što su talijanski mediji u studenom objavili da je 68-godišnji Rupnik spolno i psihološki zlostavljao redovnice kojima je bio duhovnik u Sloveniji prije tri desetljeća, slovenski jezuiti priznali su slučaj, piše agencija Reuters.

Na svojim stranicama navode da Rupnik od 1993. djeluje u Rimu i za njega je odgovorno tamošnje čelništvo Družbe Isusove.

"Vjerujemo u iskrenost redovnica i drugih žrtava koje su progovorile o svojim patnjama i okolnostima emocionalnog, spolnog i duhovnog zlostavljanja koje je počinio naš brat. Iskreno tražimo oprost", objavljeno je na stranici.

Dodaju da izjave redovnica pokazuju da nadležni crkveni čelnici nisu poduzeli primjerene mjere, a to je produljilo i povećalo patnju brojnih žena. Rupnik je ekskomuniciran prije nekoliko godina, ali izopćenje je naknadno ukinuto otkako se on pokajao, piše Reuters.

Neki vodeći isusovci zatražili su potpunu reviziju i preispitivanje načina na koji je Vatikan istraživao slučaj kako bi cjelovita istraga pokazala punu istinu i omogućila pravdu. Slučaj je neugodan ne samo za red već i za samog papu Franju koji pripada Družbi Isusovoj, napominje Reuters.

Gotovo dva mjeseca ne zna se gdje je Rupnik koji je u Katoličkoj crkvi dobro poznat po svom umjetničkom radu te je, između ostalog, vodio obnovu kapele vatikanske Apostolske palače u doba pontifikata Ivana Pavla II. 1999. godine.

U prosincu je 58-godišnja bivša redovnica u intervjuu za talijanski list opisala kako se Rupnik koristio psiho-duhovnom kontrolom nad njom kako bi je privolio na seks. Čak ju je nagovarao na spolno općenje utroje te na gledanje pornografskih filmova.

Sve ljude dobre volje pozivamo na otvoreni dijalog, na pomoć i sudjelovanje uz zahvale svima koji su istupili i poziv drugima da progovore, navode Slovenski jezuiti.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 16:42