StoryEditor
Tanja Fajon

Slovenska ministrica vanjskih poslova: "BiH treba iskoristiti priliku pruženu kandidatskim statusom"

Piše desk  /  13.01.2023., 12:57h

Slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon pozvala je u petak političare u BiH da iskoriste priliku koja im je pružena stjecanjem statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Fajon je u Sarajevu boravila u službenom posjetu, a nakon sastanka sa šeficom bosanskohercegovačke diplomacije u odlasku Biserom Turković novinarima je kazala kako je Slovenija spremna Bosni i Hercegovini ponuditi pomoć svojih stručnjaka u ispunjavanju zahtjevnih i teških zadaća koje proistječu iz reformskih procesa.

Potkraj prošle godine Europsko vijeće odobrilo je BiH status kandidata za članstvo u EU, no uz naznaku kako se pristupni pregovori mogu očekivati tek nakon što nova vlast pokaže spremnost na provedbu 14 prioritetnih reformi što ih je Europska komisija definirala još 2019. 

"Posebice će se morati raditi na osiguranju vladavine prava i slobode medija", kazala je Fajon.

Istaknula je i kako je ruska agresija na Ukrajinu promijenila svijet te da EU još nikada nije pokazala sadašnju solidarnost, pri čemu je zapadni Balkan dobio prioritetno mjesto, što je prilika koju zemlje regije, pa tako i BiH, trebaju iskoristiti.

Turković je podsjetila kako je Fajon prva šefica diplomacije neke članice EU koja je posjetila BiH nakon stjecanja kandidatskog statusa te je iskazala zahvalnost na stalnoj potpori Slovenije europskim integracijama BiH.

"Kandidatski status predstavlja jasan put za BiH i njene građane, a ostaje da mi sa svoje strane ubrzamo ispunjenje postavljenih prioriteta. To je naš dug", kazala je Turković dodajući kako se može očekivati brza uspostava nove vlasti koja će preuzeti te zadaće.

U BiH još uvijek traje proces uspostave nove vlasti na temelju rezultata izbora provedenih u listopadu 2022., nakon čega je dogovorena koalicija između HDZ BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i građansko-bošnjačkog bloka, kojega sada čini šest stranaka predvođenih SDP-om.

Turković je dodala kako BiH sada treba što više uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s onom koju vodi EU te da će podjele koje postoje unutar BiH oko tih pitanja biti prevladane. Time je aludirala na odbijanje vlasti Republike Srpske da dopuste uvođenje sankcija protiv Rusije zbog agresije te zemlje na Ukrajinu.

"Vrlo me brine ruski utjecaj", upozorila je Turković pojašnjavajući kako su Rusi, još prije rata u Ukrajini odnosno tijekom pandemije, pokušali vojnu infiltraciju u BiH pod izlikom pružanja medicinske pomoći.

Dnevnik.ba

22. travanj 2024 06:40