StoryEditor

Sloveniji žilet žicu na granici s Hrvatskom postavlja srpska tvrtka

Piše D  /  10.07.2019., 10:07h

Kako prenosi televizijska postaja POP-TV pozivajući se na izvore u vladi, na javni natječaj ministarstva za javnu upravu za dodatnu ogradu na dijelovima granice s Hrvatskom koji se smatraju riskantnijim za ulazak ilegalnih migranata prijavilo se pet slovenskih i jedno strano poduzeće.

Za najpovoljnije je izabrana tvrtka Legi-SGS sa sjedištem u Beogradu koja je spremna izraditi i postaviti ogradu za 40 km "tehničkih zapreka" za cijenu od 4,8 milijuna eura, dok su slovenski konkurenti dali skuplje ponude.

Tvrtka Legi-SGS proizvodi i ugrađuju različite metalne konstrukcije za ograde, među ostalim za zatvore i zračne luke, a u asortimanu imaju i proizvodnju tzv. žilet žice.

Gdje točno će tehničke prepreke i ograda biti postavljeni u ministarstvu unutarnjih poslova Slovenije još ne otkrivaju.

U vrijeme velike migrantske krize 2015/2016. Slovenija je na oko 30 posto svoje 670 kilometara duge kopnene granice s Hrvatskom postavila barijere u obliku žilet žice i panelnih ograda koje tamo i sada stoje.

Slovenski premijer Marjan Šarec ovog je tjedna prilikom obilaska pograničnih općina kroz koje je ove godine zabilježen veći ilegalni ulaz migranata nego lani kazao da slovenska policija učinkovito sprječava ilegalne migracije na svojoj južnoj šengenskoj granici, ali da se planira povećanje broja policajaca i vojnika na osiguravanju granice.

Također je ocijenio da bi Hrvatska na svojoj granici sa Srbijom i BiH morala učiniti "nešto više" na suzbijanju ilegalnih migracija ako se želi pridružiti šengenskom području, te da bi efikasno rješenje bilo postavljanje pripadnika Frontexa na granice Hrvatske s BiH i Srbijom koje su i vanjska granica Europske unije.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:21