StoryEditor
poplave

Slovenija traži međunarodnu pomoć zbog katastrofalnih poplava

Piše fena  /  07.08.2023., 18:06h

Iako se meteorološka situacija u Sloveniji smiruje i dalje su poplavljena područja uz Muru, Dravu i Savu, prenosi u ponedjeljak slovenska agencija STA.

Dijelovi zemlje i dalje su odsječeni, a ekipe na terenu pokušavaju osigurati cestovnu povezanost sa svim ugroženim dijelovima zemlje kako bi stanovništvu mogla biti pružena pomoć.

Zbog teških posljedica izazvanih katastrofalnim poplavama slovenska vlada zatražila je međunarodnu pomoć kroz mehanizme Europske unije i NATO-a.

Slovenija je preko Mehanizma civilne zaštite EU-a zatražila 30 bagera različitih kapaciteta i 30 specijalnih vozila za regulaciju vodotoka, kao i slanje inženjerskih ekipa za svu tu opremu.

Ljubljana je također od NATO-a zatražila pet teških vojnih helikoptera nosivosti najmanje pet tona za transport, kao i 200 vojnika za obavljanje zadaća zaštite, spašavanja i pomoći.

Premijer Robert Golob u subotu je opisao poplave kao najveću prirodnu katastrofu u posljednja tri desetljeća i procijenio ukupnu štetu na više od 500 milijuna eura. Oštećene su ceste, željezničke pruge, mostovi, kanalizacijski sustavi i zgrade.

Brojne države uputile su pomoć Ljubljani, a među prvim je bila susjedna Republika Hrvatska. Hrvatska vlada je na telefonskoj sjednici donijela Odluku o prelasku granice Republike Hrvatske Oružanih snaga RH radi pružanja humanitarne pomoći u Sloveniji u uklanjanju posljedica olujnog nevremena.

Na zamolbu Republike Slovenije odobren je prelazak granice korištenjem jednog helikoptera Mi-171Sh Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva s osam pripadnika Oružanih snaga RH sukladno iskazanim potrebama Republike Slovenije i mogućnostima Oružanih snaga Republike Hrvatske, priopćeno je iz Vlade RH.

Svoj posjet Ljubljani za srijedu je najavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 12:23