StoryEditor

Slovenija prvi put u dva mjeseca bez novih oboljelih

Piše D  /  03.05.2020., 12:05h

Dan bez zaraze korona virusom prvi je nakon 4. ožujka, kad je testiranjem bio potvrđen prvi slučaj. U proteklih tjedan dana zahvaljujući preventivnim mjerama i restrikcijama broj novozaraženih varirao je od 5 do 11.

U posljednja 24 sata  u Sloveniji su umrle su još dvije osobe oboljele od Covida-19, pa se broj preminulih tako povećao na 96.

U bolnicama je još uvijek  59 oboljelih, jedan manje nego dan ranije, dok je broj teže oboljelih na odjelima intenzivne njege  21 i nije promijenjen zadnja tri dana.

Iako je situacija s Covidom-19 pod kontrolom, a epidemija se smiruje, slovenski epidemiolozi upozoravaju da to nikako ne znači da će virus nestati i da je opasnost novog rasta širenja zaraze otklonjena, pa je potrebno dosljedno se pridržavati mjera socijalne distance, higijene i još uvijek važećih restrikcija u predstojećim danima, tjednima i mjesecima.

Prema podacima koje u subotu prenose mediji iz službenih izvora u slovenskim je općinama još uvijek 121 "aktivni" slučaj zaraze korona virusom potvrđen testovima u zadnja dva tjedna, što znači da su to potencijalni prenositelji bolesti.

U Sloveniji je do sada ukupno obavljeno 55.520 testiranja na prisutnost novog korona virusa i potvrđeno je 1439 zaraženih, što je relativno niski stupanj zaraze. Više o prokuženosti stanovništva moglo bi dati testiranje nacionalnog uzorka na oko 1500 stanovnika iz svih dobnih skupina i različitih krajeva Slovenije.

Ono  je pred završetkom, a bilo bi podloga za daljnje ublažavanje mjera uvedenih na početku epidemije.

U ponedjeljak  će u okviru već određenih popuštanja dosadašnjih mjera biti dopušten rad lokala i ugostiteljskih objekata na otvorenim prostorima vrtova i terasa, ponovo se dopuštaju mise s prisutnošću vjernika, a otvaraju se i mnoge uslužne djelatnosti koje do sada nisu bile dostupne klijentima, poput kozmetičkih salona, prenosi Hina.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 10:48